Zas! Leugendetector-icoon Wilco wordt elf jaar later nog steeds herkend op straat

Media door Jennifer

Sommige tv-programma's zitten voor altijd in ons collectief geheugen, mede doordat de fragmenten nog steeds voorbijkomen op social media. De populaire programma's Praatjesmakers en Alles Kids met presentator Jochem van Gelder zijn hier goede voorbeelden van. Waarschijnlijk herinner je je nog wel Wilco en de leugendetector. Deze Wilco is inmiddels zeventien jaar, maar wordt elf jaar later nog steeds herkend als dat kleine jochie van 'zas'!

Wilco en de leugendetector

Iedereen die in de zero's genoeg tv heeft gekeken, moet de tv-programma's Praatjesmakers en Alles Kids met presentator Jochem van Gelder wel kennen. Al kun je de fragmenten ook zeker herkennen, als je niet zo'n tv-kijker was in die tijd. De beelden gaan namelijk nog steeds rond op social media als TikTok en zorgen ook vandaag de dag voor een grote lach op ieders gezicht. In deze populaire tv-programma's draait alles om mondige kinderen, die gewoon even lekker in gesprek gaan met Jochem. Daardoor ontstonden vaak leuke, eerlijke en soms ook erg bizarre gesprekken, zoals bijvoorbeeld het gesprek met Brian. Op woensdagavond zitten oud-kandidaten Wilco, Ashwin en dus Brian aan de talkshowtafel bij Renze Klamer, waar Renze het onder meer heeft over Brians bijzondere gesprek in Praatjesmakers. Destijds vertelde hij namelijk, dat hij de hamster van zijn zus had doodgebeten. OMG! Al verklapt Brian tegen Renze, dat de hamster eerst hem had gebeten. Ook blijkt hij inmiddels gelukkig wél een dierenvriend. Fjiew.

Hoewel dit fragment al iconisch was, zit het fragment van Wilco uit Alles Kids nog meer in het geheugen van mensen. In dit programma werden de kinderen aan een leugendetector gezet, waarna ze vervolgens een gesprek aangingen met Jochem. Vooral Wilco's uitspraak van het getal zes herinnert iedereen zich nog. Zo goed zelfs, dat Wilco hierdoor elf jaar later nog steeds wordt herkend.

Nog steeds herkend door 'zas'

Tijdens het gesprek in de talkshow van Renze kan de talkshowhost het ook niet laten, om meteen te hinten op Wilco's bekende uitspraak. "En zeg jij eens 'zes'?" zegt Renze, waarna Wilco maar meteen reageert met de welbekende: "Zas!" Gelukkig kan hij hier nog wel om lachen. Hij herinnert zich de opnames ook nog heel goed. Hij wist een aantal dagen van tevoren niet precies, wat ze gingen doen. Zijn moeder had hem namelijk opgegeven, maar ze vertelde hem weinig erover. "Het enige wat ik hoorde, was dat ik een halve dag vrij van school kreeg. Dus ik dacht: ik doe het maar," vertelt hij. Vervolgens misten ze eerst twee keer de trein door zijn doen, maar uiteindelijk kwamen ze gelukkig toch aan in de studio's. En daar ontstond hét iconische fragment met de leugendetector.

Dat blijkt ten minste echt zo, want zoals gezegd wordt Wilco dus nog steeds herkend. "Gisteren nog in de winkel," zegt hij tegen Renze. Helaas zat er ook een keerzijde aan zijn bekendheid. De roem kwam namelijk in een tijd, dat hij uit huis werd geplaatst. Daardoor was het ook even moeilijk voor Wilco. Maar uiteindelijk vindt hij het wel een leuke ervaring en hij neemt het zijn moeder niet kwalijk, dat ze hem ooit heeft opgegeven.

Reünie met Jochem van Gelder

De oud-kandidaten van Praatjesmakers en Alles Kids waren overigens niet zomaar te gast in de talkshow van Renze. Het heeft namelijk allemaal te maken met een aantal reünie-interviews, die Jochem momenteel aan het opnemen is met onder andere deze oud-kandidaten. Zo moet hij nog steeds het interview doen met Brian (van de hamster). De grote vraag is daarna natuurlijk: komen er ooit weer zo'n soort programma als Praatjesmakers of Alles Kids? Hoewel de kijkers van toen daar nog steeds op hopen, heeft nog niemand het idee opgepakt. Al kan het zeker wel werken, volgens Jochem. "Als je het maakt en zoveel aandacht besteedt aan de screening, echt goede praatjesmakers zoekt - ze zijn er, ik kom ze tegen - dan zou het weer werken. Ik ben ervan overtuigd," zegt hij. Nou, tv-makers, aan de slag!

Lees ook: Nostalgie! Seizoen 4 van High School Musical-serie wordt een échte reünie met oud-acteurs