Kijkers reageren geschokt op docu over misbruik in vrouwengevangenissen in Nederland: "maakt me misselijk"

Media door Rochèll

De documentaire Zitten en Zwijgen van documentairemaakster Jessica Villerius verscheen gisteren op Videoland en maakt nu al heel wat tongen los. In de documentaire wordt misbruik in vrouwengevangenissen in Nederland aan de kaak gesteld door ex-gedetineerden. Zo kregen zij onder andere te maken met seksueel misbruik en machtsmisbruik door leidinggevenden.

In Nederland bestaan er drie vrouwengevangenissen: in Zwolle, Nieuwersluis (Utrecht) en Ter Peel (Limburg). Vooral in de gevangenissen in Nieuwersluis en Ter Peel lijken veel misstanden plaats te vinden. Jessica Villerius sprak met 140 vrouwelijke ex-gedetineerden over wat hen is aangedaan in de verschillende vrouwengevangenissen. Ze spreken over intimidatie, pesterijen, aanrandingen, verkrachtingen en nog meer seksueel overschrijdend gedrag.

Geschrokken kijkers

Na het zien van de documentaire Zitten en Zwijgen, zijn veel kijkers geschrokken. Zo schrijft een kijker op Twitter: "Ik kijk 'zitten en zwijgen' op Videoland en het maakt me misselijk." Iemand anders schrijft: "Heftige verhalen zijn dit van machtsmisbruik. Walgelijk dit!!".