Christine gaf haar plek in ingestorte onderzeeër op aan zoon Suleman (19): "hij wilde zo graag gaan"

Media door Jennifer

De kans is groot dat je het nieuws rondom de vermiste onderzeeër, die richting de Titanic ging, niet hebt gemist. De onderzeeboot is uiteindelijk geïmplodeerd, waardoor alle aanwezige passagiers meteen zijn omgekomen. Eén van hen was de 19-jarige Suleman, die in eerste instantie niet eens in de onderzeeër zou zitten. Zijn moeder Christine gaf haar plek namelijk op aan haar zoon, die toch dolgraag mee wilde met zijn vader. Zijn doel: een record verbreken.

Vermiste onderzeeër

Voor sommige mensen was het kennelijk een droom om het populaire, gezonken passagiersschip Titanic eens van dichtbij te zien. Afgelopen week ging het nieuws rond over onderzeeër Titan, die met vijf passagiers een reis maakte naar het gezonken schip. Alleen kwam de onderzeeboot vervolgens nooit meer terug, letterlijk. Een tijdje was de onderzeeër vermist, maar toen kwam het slechte nieuws naar buiten. De onderzeeër was geimplodeerd - oftewel ingestort - waardoor alle passagiers meteen waren omgekomen. Twee van hen waren de Pakistaanse zakenman Shahzada en zijn 19-jarige zoon Suleman. Zij maakten samen de speciale reis naar de Titanic.

Record verbreken

Het was eerst de bedoeling dat moeder Christine de onderzeeër in zou gaan samen met haar man. Deze trip zou dan zelfs al in coronatijd worden gedaan, maar dat werd toen dus geannuleerd. Dit jaar werd de onderzeereis eindelijk uitgevoerd, maar wel met een kleine twist in de passagierslijst. In plaats van Christine ging haar zoon Suleman mee met zijn vader. "Hij wilde zo graag gaan," vertelt ze in een interview met de BBC. Volgens haar wilde Suleman graag een record verbreken met zijn Rubik's Cube. Eerder bewees hij al, hoe handig hij is met zijn kubus. Hij loste de kubus namelijk al eens op binnen twaalf seconden. Wow! Nu had Suleman volgens zijn moeder een nieuw doel: "Hij zei: 'Ik ga de kubus 3700 meter onder water bij de Titanic oplossen'." Dit plan had hij aangegeven bij het Guinness World Records en hij zou alles dan met een camera vastleggen.

Geen hoop meer na 96 uur

Alleen zoals we weten, is het plan van Suleman dus niet helemaal gegaan zoals hij hoopte. Aangezien hij de kubus blijkbaar binnen twaalf seconden kan oplossen, is het mogelijk dat hij deze wél nog heeft opgelost. Alleen zullen we het nooit zeker weten. De eventuele beelden zijn samen met de onderzeeër ten onder gegaan.

Na anderhalf uur verloor het ondersteunende schip van de Titan, waar moeder Christine en haar dochter Alina op zaten, het contact met onderzeeër Titan. Zelf wist Christine eerst niet, wat dit precies betekende. "Maar vanaf toen ging het bergafwaarts," zegt ze wel. Het werd namelijk een race tegen de klok, aangezien de passagiers steeds minder zuurstof overhielden. "Ik denk dat ik de hoop verloor, toen we de 96 uur passeerden."

Rubik's Cube

Afgelopen zaterdag, 24 juni, kwamen Christine en haar dochter uiteindelijk weer terug aan wal. Hoewel de resten van de passagiers niet zijn gevonden - en waarschijnlijk nooit worden gevonden - werd een dag later wel een begrafenisgebed gehouden voor Suleman en zijn vader. Daarnaast zullen Sulemans moeder en zus hem ook nog eren, door meer te oefenen met de Rubik's Cube. Of ze het drama ooit zullen afsluiten, durven ze niet te zeggen. "Bestaat er zoiets? Ik weet het niet," zegt Christine, waarna na een diepe zucht zegt: "Ik mis ze echt heel erg."

Lees ook: 10 fascinerende feitjes over Titanic