Waarom het goed is voor je om te sporten voor het slapen

Sport & gezondheid door Djamila

Meer en meer mensen kiezen ervoor om door de week en in het weekend vaker te gaan sporten in de avond. En dat is natuurlijk ook met een reden. Want door ervoor te kiezen om in de avond te trainen, geniet je van een aantal erg aantrekkelijke voordelen. We hebben de belangrijkste voordelen voor je op een rijtje gezet in dit blog.

Je lichaam heeft voldoende endorfine aangemaakt voor een goede nachtrust 

Of je nu gaat voor een duurloop op de weg, een training op het veld of in de sportschool. In alle gevallen ben je behoorlijk actief bezig en bereikt je hartslag een piek. Dat zorgt er dus ook weer voor dat het stofje endorfine aan wordt gemaakt. Dit stofje staat ook wel bekend als het gelukshormoon. Kom je dus thuis na een flinke sessie sporten, dan is de kans erg groot dat je met een erg voldaan gevoel in slaap valt.

Je energie is net even wat beter in balans 

Je bent natuurlijk altijd op zoek naar die perfecte energiebalans. Want is deze balans optimaal? Dan merk je dat je mooi op gewicht blijft of zelfs wat af gaat vallen. Maar je merkt ook dat je energieniveau in de avond lager is en dat je dus sneller in slaap valt. En dat is wel een fijne gedachte als je bijvoorbeeld een zittend beroep hebt en daardoor op een gemiddelde dag eigenlijk te weinig aan het bewegen bent. Kies ervoor om wat vaker te bewegen op de loopband, ga met krachttraining aan de slag of trommel een vriend of vriendin op om een keer te gaan tennissen.

Je plant meteen voldoende rust in voor het lichaam om te herstellen 

Of je nu vele kilometers rent of in de sportschool met gewichten aan de slag gaat. In beide gevallen krijgt je lichaam enige vorm van belasting. En dat zorgt er dus ook weer voor dat je genoeg tijd in moet plannen om te herstellen. Zo weet je zeker dat je spieren genoeg rust krijgen en dat je net even wat sneller kan starten met je volgende sportsessie. Door te gaan sporten vlak voordat je gaat slapen, geef je je lichaam meteen de maximale hoeveelheid rust in bed met topper naar eigen smaak.

Je raakt vele malen uitgeruster wakker na een flinke sportsessie 

Zorg je ervoor dat je meer dan genoeg rust neemt als je lekker op tijd gaat slapen? Dan weet je zeker dat je net even wat fitter de dag start. Het kan natuurlijk zomaar zo zijn dat je te maken krijgt met een behoorlijke spierpijn door die ene pittige sessie op het veld of in de sportschool. Maar je hebt in de loop van de dag net even wat meer energie over voor het uitvoeren van je werkzaamheden, om te borrelen met vrienden of de kids te entertainen. Al met al zijn er dus meer dan genoeg redenen om een bezoek aan de sportschool vaker te gaan overwegen.