4x stappen om je tuin een make-over te geven

Lifestyle door Anjali

Is je tuin net een jungle, glijd je uit over de groen uitgeslagen tegels en is er geen kleur in je plantenbakken meer te bekennen? Met deze tips maak je van jouw sombere tuin een oase van kleur en groen.

1. Plan(t) de campagne

Bedenk goed wat je wilt houden in je tuin en wat je graag weg zou willen doen. Net als de verbouwing van een huis is dit een moeilijke stap, maar zeker noodzakelijk. Ben je tevreden over de indeling? Liggen de paden op logische plekken? Kun je vanaf de woonkamer ook van je tuin genieten? Je kunt bijvoorbeeld een aantal tegels weghalen voor een bloemenborder, en op je terras kun je een aantal bloempotten neerzetten om het wat op te fleuren.

2. Tegels opfrissen

Tuintegels met groene aanslag worden als nieuw door ze goed schoon te schrobben met een middel als groene zeep. Laat de hogedrukreiniger, azijn en chemische middelen achterwege, want die zorgen ervoor dat de tegels poreuzer worden, waardoor algen en mos zich sneller en dieper kunnen nestelen. Chemische middelen kunnen ook gevaarlijk zijn voor huisdieren. Door de pootjes af te likken waarmee ze net door de middelen zijn gelopen, krijgen ze ook een kleine hoeveelheid binnen. Poreuze betontegels kun je behandelen met een impregneermiddel of coating om nieuwe aanslag tegen te gaan.

3. Onkruid wieden

Je wilt geen tuin met onkruid als de enige levende planten die er zijn. Schoffelen werkt niet, omdat je het onkruid begraaft onder de grond en je ze daardoor de kans geeft nieuwe zaadjes te planten. Het is beter om onkruid uit de grond te trekken en het direct weg te gooien, om de verspreiding van zaadjes te voorkomen. Hiermee ben je ook selectief bezig: het onkruid gaat weg, waardoor de mooie plantjes de kans hebben om beter te groeien.

4. Planten 

Kies als basis langbloeiende planten die jaar na jaar kunnen bloeien, onze winters goed doorstaan én waar je bijna niks aan hoeft te doen. Als je soorten kiest die van mei tot en met november groeien, heb je de helft van het jaar een prachtige bloemenzee. Vraag een tuincentrum om advies. Vraag daarnaast ook naar één- en tweejarige planten. Het grote voordeel is dat deze planten veel uitbundiger groeien dan de vaste planten, en daar niet zomaar mee ophouden. Ook kun je de bloemen in een mooie vaas zetten, en kun de één- en tweejarige planten door de tuin verspreiden, tussen de vaste bloeiers, om een heel jaar van je bloeiende tuin te kunnen genieten.