Last van hooikoorts? Naar deze landen kun je beter (niet) op vakantie gaan

Sport & gezondheid door Anjali

Voor mensen die last hebben van hooikoorts is de zomer een minder leuk jaargetijde. In Nedrland kan het in mei en juni voor vervelende griepverschijnselen en verkoudsheidsklachten zorgen, maar ook in het buitenland ben je niet overal veilig. Wij hebben populaire Europese landen op een rijtje gezet, met de maanden waarin je het beste (niet) op vakantie kunt gaan.

Portugal

Eigenlijk is Portugal alleen in november en december pollenvrij. De meeste graspollen zijn actief tussen juni en juli, maar van januari tot oktober moet je uitkijken voor de pollen van verschiullende gras- en boomsoorten.

Spanje

De pollenconcentratie is vergeleken met een aanatl andere mediterraanse landen vrij laag. Dit komt doordat de lucht een stuk droger is dan bijvoorbeeld in Frankrijk, maar het hooikoortsseizoen loopt hier nog wel een klein stukje langer dan in Nederland: namelijk van maart tot september.

Frankrijk

Frankrijk heeft veel evrschillende soorten natuurgebieden, en in elk gebied komen andere plantensoorten voor. In grote lijnen loopt het pollenseizoen van mei tot juli, maar de hoeveelheid pollen kan per gebied verschillen.

Verenigd Koninkrijk

Het hooikoortsseizoen duurt in Engeland van juni tot eind juli. In het noorden begint het pollenseizoen later dan in het zuiden. Hooikoorts wordt hier vaak veroorzaakt door gras- en plantenpollen. In de bergachtige gebieden van Wales en Schotland is de pollenconcentratie aanzienlijk lager dan in de rest van het land, en dit kan daarom een perfecte plek zijn om naar te vluchten als de hooikoorts teveel opspeelt.

Duitsland

Het Duitse pollenseizoen duurt van februari tot augustus, en wie een allergische reactie krijgt van boompollen, moet vooral in de periode van juni tot augustus oppassen. In de kustregio's van Duitsland, het noorden van het land, loop je het minste risico op hooikoorts

België

Ook hier kunnen mensen die gevoelig zijn voor hooikoorts het beste een plekje zoeken aan de kust. Het pollenseizoen in België loopt van april tot en met juni, en vooral in de Ardennen loop je het meeste risico.