Deze dingen kun je beter niet zeggen tijdens je sollicitatiegesprek

Werk & studie door Anne-Fleur

Spannend! Je bent uitgenodigd voor een (online) sollicitatiegesprek bij misschien wel je droombaan. Een beetje gezonde spanning is natuurlijk goed, maar verder heb je echt geen reden om zenuwachtig te zijn. En om dat gesprek ook nog eens te rocken, zijn dit 5 dingen die je beter níet kunt zeggen tegen je future boss. 

Dingen die je beter niet kunt zeggen tijdens je sollicitatiegesprek

Er zijn namelijk een aantal uitspraken of punten die een potentiële werkgever écht (nog) niet hoeft te horen tijdens je eerste gesprek. Hier zijn ze.

Beginnen over vakantie of verlof

We snappen het, je wil zeker weten dat je die ene vakantie naar Zuid-Frankrijk nog kan nemen, maar tijdens een sollicitatiegesprek beginnen over verlof of vakanties is geen goed idee. Je loopt zo eigenlijk al een beetje op de zaken vooruit. De werkgever zou jou moeten willen aannemen, dus begin niet al over periodes waarop je niet kan of wil werken. 

Teveel vragen naar doorgroeimogelijkheden

Natuurlijk is het goed om te laten zien dat je graag meer wil leren en wil doorgroeien, maar tijdens een sollicitatiegesprek al laten weten dat je eigenlijk al zoekt naar een andere functie dan de baan waar je daadwerkelijk naar solliciteert, is een no-go. Als je eenmaal bij het bedrijf werkt en je bent klaar voor een nieuwe stap, dán kun je er zeker naar vragen.

Slechte dingen zeggen over je former job

Het geldt hetzelfde voor exen: geen slechte dingen zeggen over het verleden tegen je toekomst. Oftewel: zeg geen negatieve dingen over je vorige baan, ook al was het een vreselijke ervaring voor jou. Doe je dit bij je eventuele toekomstige baas, dan kan hij of zij denken dat je dat ook bij hen gaat doen, mocht je er komen werken en dan weer weggaan. Also, nobody likes a complainer... 

Zeggen dat je iets 'nieuws' zoekt

Ook al is het echt zo, je moet tijdens een sollicitatiegesprek laten weten dat dit jouw baan is en die van niemand anders. De baan is perfect voor jou én andersom. Laat dus niet weten dat je 'iets anders' of 'iets nieuws' wil. Nee, je wil déze baan. Klaar. 

'Ik heb geen vragen'

Ook al komt er echt geen interessante vraag zo 1, 2, 3, bij je op, je probeert het maar. Geen vragen stellen aan het einde van je sollicitatie komt enorm ongeïnteresseerd en ongemotiveerd over. Vraag desnoods naar de dynamiek in het team en of wat je op een dagelijkse basis kunt verwachten. Zo toon je interesse en zet je jezelf eigenlijk al in de positie dat je 'er al werkt'. Easy!