Perfecte antwoorden op deze sollicitatievragen

Werk & studie door Lien

Eén ding is zeker: bij een sollicitatiegesprek worden er vragen gesteld. Sommige verrassen je misschien, maar over het algemeen zijn het vragen die je al had zien aankomen, zoals ‘waarom wil je hier werken?’ en ‘heb je nog andere sollicitaties lopen?’. No worries als jij binnenkort zo’n gesprek hebt: met deze antwoorden ben je goed voorbereid.

Vragen en antwoorden

Met deze antwoorden zit je sowieso goed.

'Hoe gaat het?'

Eigenlijk begint je gesprek al zodra je elkaar ziet. En in die eerste seconde maak je je first impression. Belangrijk dat je dus een goed antwoord weet te geven op de vraag hoe het gaat. Probeer met iets anders te komen dan ‘prima’ of ‘goed, met jou?’. Onderscheid jezelf met een uitgebreider antwoord of geef een blijk van waardering door de ander te vertellen blij te zijn dat je de kans hebt om dit gesprek aan te gaan. Een goede eerste indruk? Check.

'Vertel eens wat over jezelf'

Dit is misschien wel een van de meest gestelde vragen tijdens een sollicitatiegesprek. Er zijn zoveel antwoorden mogelijk, wat moet je nu zeggen? Tip: bedenk waarom diegene je ‘m stelt. Vaak is dit om alvast een beeld van je te krijgen. Gewoon, jou horen praten en een beetje inschatten hoe je bent als persoon. Probeer het dus niet gelijk te zakelijk te maken. Al is het vertellen van de details van de verjaardag van je hond nu ook weer een beetje too much. Vertel iets over jezelf en maak aan het einde van je antwoord een bruggetje naar je vaardigheden of een mooie prestatie die je ooit hebt behaald.

'Waarom wil je hier werken?'

Het antwoord is logisch: geld. Net zo voor de hand liggend is dat je dit beter niet zo kunt zeggen. Bedenk welk antwoord de ander een goed beeld geeft van jouw toevoeging aan het bedrijf. Tip: focus je niet op het woordje ‘waarom’, maar op ‘hier’. Waarom wil je werken bij dat specifieke bedrijf? Verdiep je in de waarden van het bedrijf en laat jouw vaardigheden hierop aansluiten.

'Heb je nog sollicitaties lopen bij andere bedrijven?'

Het geeft je een betere indruk wanneer je op subtiele wijze kunt aantonen dat je als werknemer goed in de markt ligt. Antwoord hierop dan ook altijd met ‘ja’, al is het wel zo netjes om aan te geven dat dit bedrijf jouw voorkeur heeft – ook als dat eigenlijk niet het geval is. Verder is het bij deze vraag niet nodig om een uitgebreid en lang antwoord te geven. Dat scheelt dan toch weer voorbereidingswerk.

Geen zorgen als je antwoord ietwat afwijkt van die op de vragen hierboven: uiteindelijk werkt vertrouwen op je eigen spontaniteit het best.

Good luck!

Ook interessant: wat je wilt weten over je interne klok