Zo kun je stoppen met impulsaankopen

Vrije tijd door Lien

Je kent het wel: na je werk nog even een rondje langs de winkelstraat en ’s avonds even langs de nieuwe collectie van een online store scrollen, om gewoon ‘even te kijken’. Of je hebt op TikTok weer allerlei leuke dingen voorbij zien komen en wilt ze eigenlijk stuk voor stuk inslaan. Impulsaankopen brengen je op korte termijn misschien een geluksgevoel, maar zijn nou niet echt lekker voor je portemonnee. Dus, hoe kom je van deze gewoonte af?

Stoppen met impulsaankopen

Je favoriete winkel afspeuren, op zoek naar een nieuw pareltje. Het zoeken geeft al een fijn gevoel, maar kopen al helemaal. Toch kan dit al snel een heuse verslaving worden. Impulsaankopen doen houdt dan ook in dat je iets nieuws aanschaft op basis van hoe je je voelt. Misschien dat je na een slechte dag standaard even wat nieuwe dingen in huis haalt, om jezelf dan maar op iets fijns te trakteren. Of doe je het wanneer je je juist enorm goed voelt of een bepaalde prestatie hebt behaald, dan wil je jezelf belonen. Wat de situatie ook is: emoties nemen hierbij de overhand. En achteraf heb je misschien toch het idee dat je dat je die ene virale stylingstool van TikTok nu niet per se nodig had. Of dat het gloednieuwe jurkje wat je hebt gekocht enorm lijkt op een ander item die je al jaren in je garderobe hebt hangen.

Tips om te stoppen met impulsaankopen

Heb je er last van en wil je er iets aan doen? Pas dan onderstaande trucjes in je leven toe.

1.      Zicht op je geld

Is die nieuwe aankoop het geld echt waard? Door meer zicht je hebben op je financiën, verklein je de kans dat je telkens iets nieuws aanschaft. Zelfs het uit je leven schrappen van dat dagelijkse koffie-to-go’tje kan al een groot verschil maken. misschien wil je wel meer gaan sparen en kun je bepaalde aankopen voor spaargeld vervangen. Zo ‘krijg’ je toch nog iets. Maak bijvoorbeeld iedere week het geld dat je die keer niet hebt uitgegeven over naar je spaarrekening. Dat is toch weer een extra reminder dat je goed bezig bent en aan je doel werkt.

2.     Omgaan met emoties

Probeer op andere manieren met je emoties om te gaan. Impulsaankopen doen kan je het gevoel geven veel controle te hebben. Probeer dat gevoel op een andere manier in je leven te halen. Het kan ook helpen om bepaalde triggers te vermijden, door bijvoorbeeld winkeltjes op social media te ontvolgen.

Good luck!

Ook interessant: hangxiety: heb jij deze kater ook wel eens?