'Conscious relationship': dé manier om te groeien in je relatie

Relaties door Anjali

Relaties zijn in het begin heel erg leuk, maar na een tijdje kunnen je partner en jij in een sleur raken. Hierbij is het belangrijk dat je samen werkt aan het laten groeien van je relatie. Een vorm van groei binnen je relatie is de 'conscious relationship'

Wat is een conscious relationship?

Een conscious relationship is een romantische relatie, waarin beide partners zich samen houden aan een gemeenschappelijk doel: groei. Dat is gezamenlijke groei als koppel, maar ook individuele groei. Wanneer twee mensen samenkomen en dat als doel kiezen, krijgt de relatie veel meer diepgaande betekenis. Het wordt dan een gezamenlijke reis van ontwikkeling, en samen kun je veel meer ontdekken en bereiken dan alleen.

Hoe begin je met een conscious relationship?

Jullie zullen allebei bewust moeten worden van jouw eigen gedrag, maar ook dat van elkaar. Wanneer reageer je uit angst of ego? En wanneer reageer je kinderachtig, of misschien erger dan nodig is? Je realiseren waarom je zo reageert is belangrijk om te werken aan te werken aan jezelf, en alleen zo kun je onderzoeken hoe je de relatie kunt verbeteren. Als je erachter bent gekomen wat verbeterpunten zijn, kun je je daarop aanpassen. Communiceer ook met elkaar wat je verwacht te kunnen verbeteren, zowel van jezelf als van elkaar.

Eerlijkheid

Naast liefde is eerlijkheid het belangrijkste ingrediënt voor een goede relatie. Beloof elkaar eerlijk en oprecht te zijn, hoe moeilijk dat soms ook kan zijn. Leg alles op tafel: van dromen en verlangens tot onzekerheden en angsten.

Bewust ruziën

Het is niet zo dat je in een conscious relationship nooit moeilijkheden zult hebben. Ruzie komt misschien juist wel vaker voor, omdat je alles zo open en bloot met elkaar deelt en alles uitspreekt. Wel is het belangrijk deze ruzies te analyseren, omdat het vaak een probleem is waar je partner en jij samen iets tegen kunnen doen. Dat kan soms vermoeiend zijn, maar het levert veel resultaat op. Na de ruzies en het onderzoeken waardoor de ruzie is ontstaan komen jullie er samen sterker uit, en weten jullie wat het probleem is en hoe jullie ervoor zorgen dat het niet meer terugkeert.

Diepere lagen

In een prille of 'oppervlakkige' relatie, waar het behouden van harmonie prioriteit heeft, worden vaak bepaalde thema's uit de weg gegaan om de vrede te bewaren. Als die diepere lagen worden aangeraakt kan dat soms beangstigend zijn, maar het zorgt er ook voor dat je jezelf wegcijfert of delen van jezelf niet laat zien. Dit zorgt voor een afstand die niet zomaar opgelost wordt, en zorgt er daarbij voor dat de verbinding tussen je partner en jij verloren gaat.