Hoe lang moet je nou precies rusten tussen je sets in de sportschool?

Sport & gezondheid door Maya Luz

Tijdens het sporten hou jij je waarschijnlijk vooral bezig met de oefening die je uitvoert. Maar tussen je sets door is het ook belangrijk om rust te nemen. Maar hoe lang moet die rust nou eigenlijk duren? Sommige mensen rusten heel lang terwijl anderen bijna direct weer doorgaan. Het is nogal verwarrend. Dit is hoe lang je rust tussen je sets echt moet duren.

Lees ook: Dit is waarom stretchen goed is voor en na het sporten

Rusten voor je doel

Als je naar de sportschool gaat, heb je hoogstwaarschijnlijk een doel voor ogen. Sommige mensen sporten om sterker te worden, anderen willen afvallen en anderen willen graag spiergroei zien. Hoe lang je moet uitrusten tussen je sets hangt af van je doel. We bespreken een aantal mogelijke doelen.

Doel #1: Sterker worden

Als je traint om sterker te worden, is het dus de bedoeling dat je steeds meer gewicht kunt tillen. Je vraagt bij dit soort training veel van je spieren en daarom is het belangrijk om voldoende rust te pakken tussen je sets door. Je spieren moeten zich enorm inspannen tijdens je sets en achteraf herstellen. Als je niet lang genoeg wacht, kan dit ervoor zorgen dat je hetzelfde gewicht niet even vaak kunt liften als tijdens je vorige set. Als je traint om sterker te worden kun je het beste tussen de twee en vijf minuten rusten tussen je sets door.

Doel #2: Spiergroei

Als je traint voor spiergroei, wil je dus dat je spieren zichtbaarder worden en groeien. Als je dit doet, kun je het beste trainen door steeds iets zwaarder te gaan liften. Je creëert hierdoor kleine beschadigingen in je spieren die zich vervolgens herstellen en sterker worden. Tussen deze sets door heb je rust nodig, maar niet zo veel als voor bij het trainen voor pure kracht. Als je traint voor spiergroei kun je het beste 30 seconden tot een minuut rusten tussen je sets door.

Doel #3: Afvallen

Wanneer je traint om vet te verliezen, heeft de rusttijd niet veel invloed op je succes. Bij trainen om af te vallen gaat het er vooral om dat je je trainingen combineert met de juiste voeding. Trainingen die veel caloriën verbranden zijn goed om te doen als afvallen je doel is. Maar je spieren sterker maken door aan krachttraining te doen is ook zeker goed! Neem in dit geval de hoeveelheid rust die jij prettig vindt, zolang je niet te lang stil blijft zitten en je spieren weer afkoelen. 

Doel #4: Als je een beginner bent of als je jouw houding wil verbeteren

Als je nieuw bent in de sportschool kan het best tricky zijn om de ideale rustduur te vinden. In het begin is het vooral belangrijk dat je de oefeningen goed uitvoert. Besteed daarom je tijd voornamelijk aan het perfectioneren van je houding tijdens het uitvoeren van een oefening. Pak niet direct zware gewichten, aangezien je dan de kans verhoogt dat je blessures oploopt. Aangezien je in het begin nog niet erg zwaar lift, kun je in deze periode het beste een rustperiode van een tot twee minuten aanhouden. Dit geldt ook voor sporters die al wel wat langer bezig zijn, maar die zich graag willen focussen op het goed uitvoeren van de oefeningen. Wanneer je te zwaar lift, gaat je focus meer naar het gewicht en minder naar je houding. Als je zeker wil weten dat je houding goed is, kun je daarom beter met lichter gewicht aan de slag gaan. Wanneer je tevreden bent met je houding kun je het gewicht verhogen.

Lees ook: Verschillende soorten hoofdpijn en de oorzaken ervan