Hard nodig! Met deze tips kun je je beter focussen op je werk

Werk & studie door Anne-Fleur

Als je je op het werk zó hard probeert te focussen, maar het lukt niet, is dat natuurlijk erg vervelend. Het kan soms zelfs frustrerend zijn, want het enige wat je wil is lekker op tijd naar huis en gewoon al je werk kunnen doen, zónder dat je door het minste of geringste afgeleid wordt (ja, we bedoelen jou, praatgrage collega). De focus bewaren op het werk is niet makkelijk, maar déze handige tips kunnen je wel een handje helpen. 

Focussen op het werk: zo doe je dat

Of je nu thuiswerkt of nog 'ouderwets' op kantoor, tips voor een productieve werkdag en beter focussen zijn waarschijnlijk altijd welkom. Zo hoef jij (en je brein) in ieder geval geen overuren te draaien. Hier zijn ze!

Maak een productieve ruimte voor jezelf

Zeg eens eerlijk: is het tijd voor een grote schoonmaak op je (thuis)kantoor? Een opgeruimde space doet wonderen voor je productiviteit. Zet er een lekker kopje koffie of thee bij, vul je waterfles, zet een zacht lofi-muziekje op, and you're ready to go. Door het maken van een productieve werkruimte, ruim je als het ware je brein ook op, waardoor je veel beter gefocust blijft op hetgeen dat je moet doen. 

Behoud je grenzen wat betreft collega's

Is er bijna elke dag die ene collega die haar mond maar niet kan houden over haar geweldige man en drie kinderen die ze thuis heeft zitten? Heel leuk voor haar, hoor, maar voor jouw productiviteit en focus een hel. Durf in dit soort situaties - waarin jij eigenlijk afgeleid wordt van jouw werk - je grenzen goed aan te geven. Laat je collega weten dat je eerst even je taken af moet maken, maar dat er daarna leuk gekletst kan worden. 

Maak van je werkdag een interval training

Training? Tijdens het werken? No, thanks. Denk daar nog maar eens over na, want een interval 'training' tijdens je werkdag kan juist heel goed helpen. We leggen het je uit. Een interval werkdag is simpelweg 20 à 25 minuten werken en dan vijf minuten pauze nemen. Dit haalt je misschien wel uit je work flow, maar deze 'flow' is na een paar uur ook opgebrand. Als je een dag van 9-5 beter wil volhouden, is genoeg pauze nemen echt key voor beter focussen. 

Drink more water (en haal een leuke fles)

Motivatie nodig om meer en meer water te drinken op een dag? Je hebt deze tip waarschijnlijk al duizenden malen gehoord (al werkt 'ie wel echt), maar het kopen van een leuke fles of mooi glas kan echt helpen. Je brein associeert het water drinken met iets moois, zoals je fles, waardoor je er liever uit drinkt. Raar maar waar. Daarnaast is natuurlijk het drinken van water mega belangrijk tijdens een werkdag en beter focussen, maar dat wist je vast al...

Zorg goed voor jezelf

Wat een beetje gezond eten, slaap en ontspanning wel niet met je kan doen na een heftige werkdag - of het nu op kantoor of thuis was. Om voor de volgende dag weer helemaal fris, fruitig en opgeladen te zijn, is het van groot belang dat je voor en na je werk goed voor jezelf zorgt. Dat betekent dus, wat groen eten tijdens je diner, geen late night snacks (sorry) en vroeger naar bed. Je lichaam heeft het hard nodig. Je verdient het. <3