Alle Gen Z datingtermen op een rij

Single & daten door Lien

Houd jij al die afkortingen en woordjes nog bij? Het worden er inmiddels zoveel en er duiken steeds weer nieuwe woordspelingen op. Gelukkig kun je met dit lijstje je kennis even opfrissen. Van situationship tot kittenfishing: dit zijn alle Gen Z datingtermen op een rij.

Gen Z datingtermen

Ooit waren datingtermen makkelijk te doorgronden, totdat Gen Z's allerlei woordspelingen het leven in riepen. Er worden geregeld nieuwe woordjes bedacht voor allerlei relatiestatussen en herkenbare situaties. Deze kunnen erg verwarrend zijn als je niet weet wat ze betekenen. Lees hieronder meer over een paar van de meest gebruikte dating terms in 2023.

Situationship

Dit is een van de meest gebruikte datingtermen, dus grote kans dat je ‘m al kent. De term is afgeleid van het woord relationship en staat voor de fase die aan het hebben van een serieuze relatie voorafgaat. Een ‘situationship'. Je bent aan het daten, maar het is (nog) niet exclusief. Soms kan zoiets tot ingewikkelde situaties leiden als de één uiteindelijk wel iets serieus wilt en de ander niet.

Prela

Een variant op het woordje 'situationship' is de 'prela', oftewel: een 'pre-relatie'. Je hebt nog geen officiële relatie, maar denkt dat het wel daartoe gaat leiden en bevind je dus momenteel in de fase die daaraan vooraf gaat. Een klein verschil met de 'situatuonship' is dat je bij een 'prela' soms wel al exclusief bent.

Kittenfishing

Het zusje van catfishen: ‘kittenfishing’. Je verandert hierbij niet je uiterlijk, maar juist je karaktereigenschappen. Innerlijke kenmerken die ietsje of volledig worden aangepast om zo leuker over te komen. Uiteindelijk duurt eerlijkheid ’t langst, dus het beste ben je dan ook volledig je echte, pure zelf.

Zombie-ing

Een ander zusje van een al bekende term: ‘zombie-ing’. Dit is een vervolg op ghosting. Je hebt iemand geghost en neemt na een periode van radiostilte opnieuw contact met diegene op. Je doet alsof er niks is gebeurd en kijkt of je weer verder kunt gaan waar jullie zijn gebleven. Vaak gevolgd door nog een periode van ghosting. Deze twee datingtermen hangen dan ook sterk met elkaar samen.

Rizz

Indruk op iemand kunnen maken of erin slagen iemand te versieren: dat is waar ‘rizz’ voor staat. Wil je het aandikken, dan zeg je ‘W-rizz’. ‘W’ staat voor ‘Win’, dus een extreem succesvolle 'rizz'.

Stashen

Je bent met iemand aan het daten en het duurt lang voordat je zijn/haar familie ontmoet. Dat is wat het woordje ‘stashen’ omschrijft. Een situatie waarin jij of de ander iemand niet per se aan je intieme kring wilt voorstellen. ‘Stashen’ betekent letterlijk vertaalt opbergen. Je verbergt iemand voor contacten in je inner circle.

Ook interessant: dit zijn de datingtrends van voorjaar 2023