Dit zijn de datingtrends van voorjaar 2023

Single & daten door Lien

Ook dit jaar duiken er weer talloze nieuwe datingtrends op. Misschien dat je sommige al kent of dat ze juist nog compleet onbekend voor je zijn. Lees hieronder wat de trends van 2023 zijn op het gebied van dating.

Open over seks

Seks is niet langer een taboe en er wordt steeds vaker open over gesproken. Er is duidelijk behoefte aan het bespreken van ideeën en wensen op het gebied van intimiteit. Dit komt onder andere door de toenemende interesse in niet-monogame relaties: een relatie waarbij geliefden van elkaar weten dat zij ook intiem zijn met anderen.

Situationships als relatiestatus

Vooral jonge singles zien de term ‘situationship’ steeds vaker als een echte relatiestatus. De term staat voor iets wat meer is dan een hook-up, maar geen exclusieve relatie. Een vrijblijvende manier van daten waarbij je toch een zekere band met iemand hebt opgebouwd. Waarom dit ineens zo populair is? Je ervaart wel de connectie en spanning van daten, maar niet de druk die bij een relatie kan komen kijken. Iets waar veel Gen Z’ers behoefte aan hebben.

Creatieve en originele dates

Het lijkt erop dat originele activiteiten steeds populairder worden. De traditionele dinnerdate komt dan ook niet zo veel meer voor. We vervangen het uiteten gaan massaal voor museumdates, picknicken of zelfs cursussen rondom pottenbakken, schilderen of koken. Er wordt gekozen voor meer authentieke manieren om elkaar te leren kennen.

Low budget dates

De inflatie zorgt er niet voor dat we minder daten, maar wel dat we hier wat minder aan uitgeven. Casual dates zijn enorm gestegen in populariteit, terwijl chique dates de laatste tijd een stuk minder voorkomen. Het gaat er natuurlijk vooral om of er een klik is. Bovendien hoeft een leuke date helemaal niet zoveel te kosten.

Ook interessant: date-trend cookie-jarring wordt steeds populairder