5X fabels over alcohol drinken

Lifestyle door Anjali

Van rode wijn word je minder snel dronken dan witte wijn, en stel je eerste toiletbezoek zo lang mogelijk uit zodat je niet hoeft blijven lopen. Fabels als deze geloven veel mensen, maar het zijn niet voor niets fabels.

 

1. Als je maar één drankje per uur drinkt, kun je prima naar huis rijden.

Dit is niet waar. Je lichaam doet er ongeveer twee uur over om de alcohol uit één glas wijn of bier af te breken. Als je na een uurtje het tweede glas drinkt, gaat dit proces natuurlijk niet sneller. Een gerelateerde fabel is dat alcohol sneller afbreken bij mannen dan bij vrouwen, of bij jongere mensen in vergelijking met ouderen. Zelfs als je maar één drankje per uur doet zal je op de fiets naar huis moeten gaan.

2. Verschillende drankjes door elkaar drinken is slecht.

Ook dit is niet waar, omdat de volorgde niet uit maakt. Het gaat uiteindelijk om de hoeveelheid alcohol in je drankjes. Verder wordt er in onderzoeken gesuggereerd dat het koolzuur in bier en champagne ervoor zorgt dat je maag een beetje geprikkeld wordt, en als je daarna dan sterke alcoholische dranken drinkt dit alcohol sneller opgenomen wordt in je lichaam. Dit is een suggestie, enhet is maar de vraag of dit waar is.

3. Hersencellen sterven af als je drinkt

Er gaan geen hersencellen dood als je alcohol drinkt, maar je gaat je wel dommer gedragen, dus lijkt het misschien alsof je IQ minder wordt naarmate je je zoveelste drankje op hebt gedronken. Je wordt niet écht dommer, je denkt alleen minder na. Nu kan het wel zo zijn dat als je regelmatig drinkt, of langdurige veel alcohol gebruikt, je je hersenen wél kunt beschadigen. 

4. Als je hebt overgegeven, ben je weer nuchter

Alcohol wordt heel snel opgenomen in je lichaam. Bovendien wordt alcohol niet in de maag opgenomen, maar in het bloed. Voel je je misselijk? Het zal niet helpen een vinger in je keel te steken, maar voorkomt hooguit om erger te voorkomen. Hoe voorkom je misselijkheid? Simpelweg niet te veel en niet te snel drinken.

5. Als je één keer gaat plassen, blijf je gaan

Alcohol brengt de stoffen in je bloed die ervoor zorgen dat je vocht vasthoud in de war. Als je alcohol drinkt kun je minder goed vocht vasthouden, en moet je dus vaker plassen. Hoe lang je je eerste toiletbezoek uitstelt maakt dus niet uit. Alcohol kan je blaas wel irriteren, het is daarom belangrijk dat je het niet te lang ophoudt om blaasproblemen te voorkomen.