Tips bij het ontmoeten van je schoonouders

Relaties door Lien

Het ontmoeten van je schoonouders kan ontzettend spannend zijn, en logisch ook: misschien blijven ze wel voor altijd in je leven. We hebben hieronder tips voor het kennismaken met je nieuwe in laws voor je op een rijtje gezet.

Je hebt een nieuwe partner en… je krijgt er gratis ouders bij! De één vindt dit alleen maar gezellig, terwijl de ander er misschien niet zozeer op zit te wachten. Of zijn of haar ouders nou immens lief en relaxt zijn of zich juist het liefst met van alles bemoeien: je zult het er toch mee moeten doen. Gelukkig kun je met een goede eerste indruk al gelijk een fijne start maken.

Kom niet met lege handen aan

Een klein gebaar in de vorm van een bloemetje of flesje rood doet al wonderen. Het moment dat zijn of haar ouders de deur opendoen en jou zien, is eigenlijk de eerste indruk van de hele eerste indruk – als je snapt wat ik bedoel. In die eerste paar seconden opmerken dat jij een klein presentje hebt meegebracht kan dan ook alleen maar goed vallen. Tip: vraag je partner wat je het beste als cadeau kunt kiezen. Zo weet je zeker dat het in de smaak valt.

Stel vragen

Het kan zijn dat je dit door de spanning vergeet, of dat je zelf te druk bent met het beantwoorden van nieuwsgierige vragen. Laat zien dat je geïnteresseerd bent, dan vindt je nieuwe schoonfamilie jou meteen leuk. Win van te voren een beetje informatie in bij je partner. Zo kun je de juiste vragen stellen. Probeer standaardvragen te vermijden en toon interesse in iets wat zijn of haar ouders interesseert, zoals werk en passies.

Steek je handen uit de mouwen

Na het avondeten helpen met afruimen of de vaatwasser inruimen is een goede manier om wat van je karakter te laten zien. Vaak laat je op deze manier wel een beetje doorschemeren dat je graag aardig gevonden wilt worden door je nieuwe schoonouders, maar goed: dat is natuurlijk ook logisch. Een behulpzame en actieve houding is altijd goed.

Een goed begin is het halve werk, maar maak je niet te druk, want zo’n eerste ontmoeting kan niet perfect verlopen. Vertrouw op je spontaniteit. Vaak vinden schoonouders zo’n first impression zelf ook spannend. Daarnaast is de kans groot dat ze alleen maar positief over je zullen denken: hun kind is ten slotte voor jou gevallen.

Ook interessant: tekenen dat je een gezonde relatie hebt