DIY: plantenpotjes van spullen die je al in huis hebt

Vrije tijd door Anjali

Een plant zou in ieder huishouden zeker niet misstaan, maar wat als je er geen pot voor hebt? Hier wat alledaagse voorwerpen die je gemakkelijk kunt omtoveren tot bloempotjes.

Oude kopjes

Staat jouw kast ook vol met theekopjes en koffiemokken die je nooit gebruikt, maar je ook niet weg wil gooien? Gebruik deze dan om je planten in kwijt te kunnen! Het is heel simpel, Gooi wat aarde in het kopje en plant het plantje. Vergeet 'm niet eens in de zoveel tijd water te geven en geniet van jouw creatieve plantenpotje!

Glazen flessen

glazen flessen zijn ideaal om planten in te laten groeien. Hierbij worden er wel stekjes van planten bedoeld, om ze via de hals van de fles voorzichting in het water te houden. Zoek op internet op of het plantje dat jij uitkiest het wel in alléén water overleefd, anders gaat je plantje heel snel dood

(Geur)kaarsen

Kaarsen komen vaak in mooie potten, en als deze kaarsen opgebrand zijn kun je deze glazen gebruiken om een plantje in te doen. Brand de kaars eerst helemaal op, en verwijder het overgebleven kaarsvet en de lont door kokend water in het potje te gieten. Je zult zien dat het kaarsvet naar boven drijft, maar wacht tot het water helemaal afgekoeld is zodat je het kaarsvet er gemakkelijk uit kunt halen. Reinig het glas nog een grondig met water en zeep en doe je plantje erin!

Lege blikken

Conserveerblikken kunnen heel divers gebruikt worden, zo ook als bloempotje. Kies voor een neutrale look en trek alleen het label eraf, of maak het blik goed schoon en verf het in kleuren die bij je interieur passen. Zo heb je eenvoudig een gerecyclede plantenpot!

Oude boeken

Het klinkt misschien een beetje raar, maar zélfs boeken kun je gebruiken als plantenbak. Stapel een paar boeken op elkaar en zoek een plastic bakje dat ongeveer even hoog is als de boeken die op elkaar gestapelt zijn. Maak met dezelfde afmetingen van het bakje een gat in de boeken, Doe dit laag voor laag en gebruik een stanleymesje. Plaats het bakje in het gat en vul het bakje vervolgens met je mooiste planten. Perfect voor de boekenliefhebber!

Lege potten

Naast blikken kunnen lege potjes ook als bloempot dienen. Denk aan een lege pindakaaspot of een pot voor augurken. Deze zijn vaak wat groter en ideaal voor het groeien van een plantje. Maak de potten goed schoon en haal de stickers eraf. Gebruik bij voorkeur ook verschillende formaten potten, om het een unieker effect te geven.