Opposites attract: ja of nee?

Relaties door Anne-Fleur

Je hebt het vast weleens gehoord: tegenpolen in relaties trekken elkaar aan. Oftewel, opposites attract. Maar blijkt dit nu feit of fabel te zijn? Is het voor een langdurige relatie wel goed om zó verschillend te zijn van je partner? Wij zochten het voor je uit. 

Opposites attract: ja of nee?

Er wordt vaak gezegd dat tegenpolen elkaar aantrekken. Misschien ben je het daar juist wel of niet mee eens. In eerste instantie kan het allemaal heel leuk en spannend zijn in een relatie en zou je denken dat de uitspraak klopt. Maar werkt het wel zo goed voor een longterm relatie? Is het gezond als je in een relatie zo anders bent dan je partner?

Matching

Het zo zijn dat alles wat je zoekt in een partner juist het tegenovergestelde is van wat jij zelf bent. Heb je dat eenmaal gevonden - jouw opposite, dus - dan lijkt alles goed te matchen en vul je elkaar perfect aan. Maar waarom zoek je juist iemand die het tegenovergestelde is van alles wat jij bent? 

Volgens klinisch psycholoog John Mayer komt dat doordat je graag kwaliteiten en karaktertrekken in je leven wil hebben die jij bij jezelf nooit gaat vinden. Ben je bijvoorbeeld heel extravert, dan zou je misschien graag een rustigere kant van het leven zien en zoek je een partner die introvert is. Dit doe je niet per se bewust, maar het komt wel voor. 

Werkt het op lange termijn?

Hoewel het in het begin superspannend en leuk is om iemand in je leven te hebben die compleet anders is dan jij, is het maar de vraag of dit op lange termijn wel gaat werken. Voor een succesvolle relatie is het belangrijk dat je over bepaalde dingen toch wel hetzelfde denkt en ernaar handelt. Heb je dat niet, dan kun je al gauw het gevoel hebben dat een langdurige relatie voor jullie misschien niet is weggelegd. Het is voor bepaalde onderwerpen toch wel belangrijk om te matchen en te levelen op dezelfde lijn. Ook om grote verschillen en ruzies te voorkomen. 

Realistische point of view

Je kunt elkaar heel leuk en exciting vinden, maar het is ook belangrijk om realistisch naar de situatie te kijken.

Al met al betekent dit allemaal níet dat een relatie waarin je heel verschillend bent, gedoemd is te mislukken. Zorg er in ieder geval dat je het over normen, waarden en andere belangrijke zaken in het leven eens bent met elkaar. Of sta beiden in ieder geval open voor verandering of meningsverschillen - zo groeien jullie beiden in je relatie, maar ook als persoon. Don't give up too soon. 

Lees ook: Je eerste relatie op een latere leeftijd: zo pak je dit aan