Charlie (18) heeft een fobie voor ketchup: "ik raak al in paniek van de geur"

Lifestyle door Rochèll

Er bestaan heel wat verschillende fobieën. Bekend, maar soms ook minder bekend. Zo kennen we allemaal wel iemand met hoogtevrees, of iemand die in paniek raakt van kleine ruimtes. Er bestaan ook fobieën die niet zo voor de hand liggend zijn. Neem bijvoorbeeld mortuusequusphobia: angst voor ketchup. De 18-jarige Charlie Everett lijdt aan deze fobie. Alleen al bij het ruiken van de rode saus raakt ze in paniek.

Een fobie voor ketchup, dat hoor je niet vaak. De saus wordt door veel mensen juist graag gegeten. Maar dat geldt absoluut niet voor Charlie. Ze werkt in een pub en wordt dagelijks geconfronteerd met haar angst. Zodra ze ketchup ziet, aanraakt of ruikt, slaat de paniek toe. Waar haar angst vandaan komt, weet ze niet. "Toen ik wat ketchup in een schaaltje probeerde te persen, viel het op mijn schoen. Mijn baas moest me troosten terwijl ik huilde", vertelt ze.

Nog nooit ketchup gegeten

Zelf heeft Charlie nog nooit ketchup gegeten. "Ik weet dat ik dat nooit ga doen, die dag zal nooit komen. Ik ruik het en ik kan het gewoon niet, alleen de gedachte al geeft me een raar gevoel." Toen ze een video op TikTok deelde waarin ze vertelt over haar fobie, kreeg ze verschillende reacties. Van herkenning tot mensen die haar fobie héél raar vinden.