Dit zijn de 10 meest bijzondere bioscopen in Nederland

Vrije tijd door Juliët

Lachen, gieren en brullen. We kunnen er allemaal wat van in de bios. De een schrikt zich wild tijdens een horrorfilm en de ander komt niet meer bij van het lachen tijdens een comedy. Het is net waar je van houdt. Maar waar kun je nou het beste die ene fantastische film kijken? Wij weten het wel! Bij deze volgende bioscopen vermaak jij je wel.

 

Bioscopen

1. Cinecita: Oudste bioscoop

We starten met de oudste bioscoop van Nederland. In Tilburg worden er al sinds 1904 films vertoond in Cinecita. Het pand is van zowel van binnen als van buiten mooi gedetailleerd. In de bioscoop worden met name arthousefilms gedraaid met zo nu en dan een paar echte knallers.

 

2. Pathé: 4DX

Als je dacht dat 3D-films al tof waren, dan hebben we nu helemaal iets nieuws voor je. 4DX gaat namelijk nog een stapje verder. Bij de bioscopen van Pathé heb je namelijk de mogelijkheid om in de bioscoopzaal te zitten, waarbij maar liefst twintig verschillende effecten indruk op jou maken. Denk aan lichteffecten, geuren en bewegende stoelen. Dit moet je een keer proberen in Amsterdam, Rotterdam, Scheveningen of Eindhoven.

 

3. Vue: Ligstoelen

Ben jij ook zo’n persoon die graag languit een film kijkt? Dan hebben we goed nieuws voor je. Bij de bioscopen van Vue ervaar je de films namelijk vanuit een heerlijke ligstoel. Beentjes languit en chillen maar. De stoelen zijn in de bioscopen elektrisch bedienbaar. Dit klinkt wel heel aantrekkelijk. Dus waar wacht je op?

 

 

4. Dolby Cinema

Ken jij de Dolby Cinema-zaal al? Deze laser projectie zorgt ervoor dat je een heel helder beeld krijgt die vol met kleuren zit. Daarnaast is het geluid ook nog eens voortreffelijk. Je wordt namelijk omringt met geluidsgolven, waardoor je het gevoel hebt dat je echt midden in de film bent. In Nederland zitten meerdere bioscopen die een Dolby Cinemazaal hebben. Denk aan bioscopen als Amsterdam, Rotterdam en Scheveningen.

 

5. DOT: Film-en theaterzaal

Op naar Groningen. Hier bevindt zich namelijk DOT. Dit is een film-en theaterzaal en is het enige 3D-koepeltheater van Nederland. Van de buitenkant lijkt het net een grote witte koepel. Met kerst is deze koepel zelfs een kerstbal. Breng jij al van plan om een bezoekje te brengen aan deze adembenemende filmzaal? Wij zeggen doen!

 

6. Omniversum: Grootbeeldfilmtheater

Bij deze bioscoop is het scherm zo groot als een voetbalveld, loopt deels rondom het publiek en heeft de vorm van een halve bol. In dit theater kun je genieten van natuurdocumentaires. Hoe gaaf is het wel niet om al die natuurbeelden te zien op zo’n bijzonder beeldscherm?

 

7. Koninklijk Theater Tuschinski

Als je dacht alle bioscopen te hebben gehad, dan ken je deze nog niet.  We hebben het over het Koninklijk Theater Tuschinski en is uitgeroepen tot het mooiste filmtheater van Europa, Afrika en het Midden-Oosten. Groot gelijk hebben ze, want het is een bioscoop met prachtige muren en plafondschilderingen waardoor het lijkt alsof je in een museum staat te genieten van de films.

 


 

8. De Lieve Vrouw: Alles in één

Als je houdt van een restaurant, café, theater en bioscoop in één, dan moet je naar De Lieve Vrouw in Amersfoort. De bioscoop zelf is niet heel erg groot, maar daardoor lekker knus. Er worden de meest interessante documentaires en arthouse films gedraaid.

 

9. Louis Hartlooper Complex

Van oude klassiekers tot de meest geweldige documentaires. We hebben het over Louis Hartlooper Complex. Deze bioscoop staat in Utrecht en was vroeger een politiebureau en is nu een rijksmonument. Geregeld zijn hier filmvertoningen te zien waarbij regisseurs, cast en crew aanwezig zijn. Wie weet klets jij nog wel eventjes wat na met een van die mensen.

 

10. Rooftop cinema

De laatste uit het rijtje, maar zeker niet de minste. Deze rooftop cinema is toch echt de moeite waard. Samen met je partner een romantische film kijken onder de sterrenhemel? Dat kan! Boek dan een plekje bij de Pathé rooftop cinema in Utrecht. Check van tevoren wel eventjes het weerbericht, want je wilt niet zeiknat naar een film kijken.