Kleine wereld: dit zijn de kleinste landen op deze aardbol

Reizen door Jennifer

Op de wereldkaart lijkt ons kikkerlandje het kleinste land ter wereld. Toch is niets wat het lijkt, want blijkbaar zijn er veel kleinere landen. Nederland staat niet eens in de top tien van kleinste landen, maar deze kleine landen wel! Cute.

Lees ook: Wildkamperen in Europa: in deze landen kan het

Kleinste landen van de wereld

Kleine landen kunnen ook heel leuk zijn om te bezoeken. Al wordt het waarschijnlijk wel sneller druk, zodra er veel toeristen zijn. Toch is het best interessant om te weten, wat de kleinste landen ter wereld zijn. Zo blijken sommige pretparken in Nederland groter dan deze tien kleine landen. Wow!

Vaticaanstad

Het eerste kleine land klinkt niet eens als een land. Toch is Vaticaanstad echt een van de kleinste landen ter wereld. Het is slechts 0,44 vierkante kilometer. Om je een beter beeld te geven: de Efteling is ruim anderhalf keer groter. Wát? Vaak wordt dit kleine land ook gecombineerd met een city trip naar Rome. Hoogtepunt in Vaticaanstad is toch wel de Sint-Pietersbasiliek. Boek wel even je ticket van tevoren online! Dan vermijd je de ellenlange wachtrijen, die er gegarandeerd zijn.

Monaco

Monaco ken je misschien wel van de Formule 1 of van het feit dat dit een duur land is. Al is het dus ook één van de kleinste landen ter wereld. Het landje in het zuiden van Frankrijk heeft zo’n 38.000 inwoners en is daarmee het dichtstbevolkte land op de aardbol. Mocht je ooit het geld hebben voor Monaco, dan kun je bijvoorbeeld naar het glamoureuze Monte Carlo. Hier ben je wel echt omringd door luxe poezen en mogelijk zelfs celebs.

San Marino

Dan hebben we het mooie kleine landje San Marino. Als je dol bent op Italië, dan moet je zeker eens naar San Marino. Dit ligt namelijk in Italië en is dus makkelijk te combineren met andere Italiaanse landen. Zo ligt het ongeveer ter hoogte van Florence, alleen dan richting de oostkust. Beklim in San Marino vervolgens fort Guaita. Daarbovenop heb je een prachtig uitzicht over de stad!

Tuvalu

Grote kans dat je nooit hebt gehoord van Tuvalu, maar het is dus ook één van de kleinste landen ter wereld. Dit kleine eiland ligt helemaal ten oosten van Australië, wat voor ons nogal een eind weg is. Waarschijnlijk heb je overigens wel ooit een Tuvaluaanse website bezocht. Zo verdient dit kleine land nogal goed aan websites die eindigen op .tv, zoals het bekende gamersplatform twitch.tv.

Liechtenstein

Het volgende kleine land staat waarschijnlijk nog niet op je travel bucketlist. Toch heeft Liechtenstein wel veel mooie natuurplekken, waar het hart van een fanatieke hiker sneller van gaat kloppen. Overigens heb je in Europa veel kleine landjes, maar Liechtenstein is dus één van de allerkleinste landen. Het is 160 vierkante kilometer, wat op zich best groot klinkt. Toch is het nog steeds kleiner dan de gemeente Amsterdam.

Marshalleilanden

Een klein land hoeft niet per se uit één oppervlakte te bestaan. Zo zijn de Marshalleilanden een groep eilanden, dat zich één van de kleinste landen ter wereld mag noemen. De eilandjes liggen in het westen van de Grote Oceaan tussen Hawaii en Nieuw Guinea in. Hier geniet je van het echte eilandleven, al heb je ook een heleboel mooie natuurplekjes. Ga bijvoorbeeld naar het eilandje Arno Atoll. Of bezoek toeristen hotspot Majuro Bridge voor nieuwe Instagram kiekjes.

Saint Kitts en Nevis

Ook Saint Kitts en Nevis zijn twee eilanden, die samen één van de kleinste landen vormen. Deze eilandjes liggen in de Carïbische Zee vlakbij Sint Eustatius. De meest populaire plek op deze twee eilandjes is waarschijnlijk het Brimstone Hill bos. Hier maak je prachtige wandelingen met uitzicht op de zee en kun je ook naar boven klimmen voor een panorama view.

Malta

Malta wordt steeds populairder bij vakantiegangers. En dat terwijl het één van de kleinste landen ter wereld is. O jee! Niet alleen is dit land, ten zuiden van Italië, erg mooi, ook is het helemaal niet zo duur. Alleen al het oude centrum wil je zien. Dwaal hier lekker door de fotogenieke straatjes van Mdina. Of ga naar het stadje Valetta, waar je zeer sprookjesachtige straten vindt.

Nauru

Veel kleine landen zijn eigenlijk gewoon een eiland. Ook Nauru is een groep van kleine eilanden in de Grote Oceaan. Al in het begin kijk je je ogen uit, zodra je op de landingsbaan eindigt met het vliegtuig. Het is letterlijk gewoon een weg, waar mensen kunnen oversteken. Scary! Vervolgens is de kans groot dat je je vaak bevindt op het strand. Al zien de stranden van Nauru er wel mooi uit. Ze zijn allemaal omringd met rotsen. Beklim ook zeker de Command Ridge voor een mooi uitzicht over de eilandjes.

Malediven

Tot slot hebben we hier één van de kleinste landen ter wereld, maar ook één van de duurste landen. De Malediven staat waarschijnlijk op ieders bucketlist en dat snappen we wel. Je zou maar slapen in zo’n schattig huisje boven het helderblauwe water. Het is de perfecte vakantiebestemming voor een romantische getaway.

Lees ook: Op vakantie met de auto? Dit zijn de leukste landen voor een roadtrip