Met deze goede gewoontes kun je het best nu nog beginnen

Lifestyle door Anne-Fleur

Bij nieuwe habits of ideeën die je graag wil uitvoeren is het makkelijk om het uit te stellen naar een volgende dag of naar het begin van een nieuwe week, maand of zelfs jaar. Goede voornemens starten we bijna altijd in januari want ‘dat hoort’ - ook al is er een grote kans dat je die allang weer vergeten bent. Maar waarom zou je eigenlijk niet gewoon nú beginnen met een aantal nieuwe gewoontes?

Nu beginnen met goede gewoontes

Klein, maar fijn beginnen is key wat betreft nieuwe goede gewoontes. Vaak wil je te snel te veel en dat werkt meestal averechts. De juiste formule zoeken voor habits is moeilijk, maar als je het eenmaal uitgevonden hebt, heb je er heel veel aan. Een beetje hulp nodig hiermee? Of wil je gewoon érgens beginnen? Begin dan alvast (nu, graag) met déze goede gewoontes.

Meer lezen

Ook al ben je niet zo’n boekenwurm, meer lezen is goed voor je mentale gezondheid, maar ook voor de training van je brein. Of het nu romantische fictie is dat je leest, of interessante biografieën van coole mensen, lezen is lezen. Al is het maar één hoofdstuk per dag. Doe dit het liefst in de ochtend met een kop thee of koffie of juist vlak voordat je onder het wol kruipt. Een dag niet gelezen is een dag niet geleefd! 

Kom vaker op tijd

Voor de mensen die het soms echt niks kan schelen hoe laat ‘ie ergens aankomt: probeer eens wat vaker op tijd te komen. Het is niet alleen goed voor je eigen gemoedstoestand, maar ook voor die van een ander. Hiermee laat je zien dat je iemands tijd waardeert en daarmee ook respect hebt voor de persoon die anders op jou zou moeten wachten. Hoe verfrissend is het als je eens op tijd van huis gaat?

Meer pauzes nemen

Voor alle thuiswerkers of work aholics onder ons: neem eens wat vaker een echte break. In vijf minuten je broodje eten tussen de middag is dus géén echte lunchpauze… Stap eens wat vaker weg van je werk en geef je brein en ogen eens wat rust. Werken doe je namelijk al genoeg. Daarnaast presteer je ook nog eens beter wanneer je goed uitgerust aan het werk gaat. Goede gewoontes what? 

Vraag jezelf vaker af hoe het met je gaat

Bij jezelf inchecken is heel belangrijk en een goede gewoonte om toe te voegen aan je dagelijks leven. Je kunt dit doen door het letterlijk aan jezelf te vragen tijdens bijvoorbeeld een rustig moment waarop je volledig alleen bent. Je zou het zelfs kunnen opschrijven in een journal waardoor je het later weer kunt teruglezen. Is toch leuk om te zien wat voor stappen je hebt gemaakt? Daarnaast is inchecken bij jezelf een slimme manier om minder gestresst te raken; je bent je namelijk veel meer bewust van je eigen gevoelens en hoe je nu eigenlijk in je vel zit.

Socialize more!

Neig jij er ook altijd naar om je vrienden of familie gewoon af te zeggen? Of vind je het moeilijk om nieuwe plannen te maken? Probeer dit eens aan de kant te zetten en socialize more! Ook is vaker ‘ja’ zeggen op spontane plannen heel leuk om te doen. De beste herinneringen maak je namelijk door de meest spontane plannen. Aan het eind van de dag ben je misschien moe en blij dat je thuis bent, maar je bent in ieder geval wel lekker sociaal bezig geweest en heb je aan je goede gewoontes gewerkt.