Zo ga je om met relatie anxtiety

Relaties door Zita

Veel mensen ervaren tegenwoordig veel anxiety in hun leven en zo ook op het gebied van relaties. Relatie anxiety is iets wat we net zo serieus moeten nemen als andere soorten angsten. Anxiety in een relatie is iets wat je vooral in het beginstadium van een relatie ervaart. Het komt ook voor wanneer je al een lange relatie hebt, maar het vooral te maken heeft met een laag of negatief zelfbeeld. Hoe ga je om met zulke relatie anxiety?

Wat is relatie anxiety?

Bij relatie anxiety is het belangrijk om te weten dat het voor ieder individu er weer anders uitziet. De term anxiety, oftewel angst, uit zich bij iedereen verschillend. Dit gaat van je ieder moment lichtelijk nerveus voelen tot een echte angststoornis. In een relatie is het vaak dat mensen zich nerveus voelen over hun relatiestatus. Hoewel je denkt dat dit alleen in het begin van je relatie voorkomt, ervaren veel mensen het zelfs wanneer ze al lang met hun partner samenzijn en vertelt dat ze gelukkig zijn in de relatie.

Wat voor impact heeft relatie anxiety op je relatie?

Relatie anxiety uit zich in verschillende dingen. Constant bevestiging nodig hebben van je partner is hier een voorbeeld van. Aan de andere kant komt het ook juist voor dat mensen hun partner ‘wegduwen’ omdat je het gevoel hebt dat ze jouw emoties niet begrijpen. Het klinkt en is niet fijn, maar het hoeft zeker niet te betekenen dat je jouw relatie moet beëindigen. Het is wel belangrijk om het te herkennen en er goed mee om te gaan.

Wat zijn tekenen dat je relatie anxiety hebt?

Je vraagt je misschien af tekens zijn dat jij relatie anxiety hebt. Hoewel dit voor iedereen anders is, lichten we een aantal voorbeelden voor je toe. Dat lichten we hieronder voor je toe:

Je stelt je voor dat het slecht afloopt

Een negatieve mindset over je relatie is vaak een teken van relatie anxiety Je creëert negatieve emoties met betrekking tot je relatie en het grotendeel van deze negatieve focus is gebaseerd op aannames of weinig vertrouwen.

Je vindt het moeilijk om in het moment aanwezig te zijn

Door angsten lukt het jou niet om iemand voor de volle honderd procent lief te hebben. Als er iets is dat een blokkade is om van iemand te houden in het moment, dan zijn het wel angsten.

Je bent negatief tegen jezelf

Het zijn vaak niet de woorden die je uitspreekt naar je partner die zorgen voor anxiety, maar juist de woorden die je tegen jezelf zegt.

Je weet niet goed wat je wil of nodig hebt

Veel mensen ontwikkelen angstige gevoelens in een relatie, doordat ze niet goed weten of uitspreken wat ze nodig hebben in de relatie of van de ander.

Wat doe je tegen relatie anxiety?

Als je jezelf herkent in hoe relatie anxiety zich uit, wees je er dan als eerst bewust van dat je hier niet alleen doorheen hoeft te gaan. Er zijn veel mensen met wie je kunt praten, maar de belangrijkste persoon hierin is je partner. Dit is dan ook direct het belangrijkste advies: praat met je partner over je (angstige) gevoelens. Hierdoor kun je je gevoelens beter navigeren en achter de oorzaak van jouw anxiety komen. Ook helpt dit jouw partner beter te begrijpen waar je mee zit. Hierdoor helpt jouw partner je een stuk beter.

Wat doet jouw partner om te helpen?

Wanneer je aan je partner hebt verteld over jouw angsten, zijn er dingen die je partner doet om jou te helpen. Houd echter in je achterhoofd dat zij het niet voor je kunnen oplossen, dat doen jullie samen, maar komt vooral van jouzelf. Dat je partner naar je luistert is hierin de eerste stap. Hierna is het belangrijk een fijne ruimte creëren waarin je het gevoel hebt dat je jezelf kunt openstellen en kunt aangeven dat je je angstig voelt. Wat je partner tenslotte nog doet om jou te helpen, is wat vaker te vragen hoe het met je gaat of je aan te raken. Dit geeft namelijk bevestiging.

Als je merkt dat praten met je partner niet genoeg is van je relatie anxiety af te komen, zoek dan professionele hulp via je huisarts of bij een therapeut.