Alles wat je over natuurlijke kleding en accessoires moet weten en hoe je ze goed onderhoudt

Lifestyle door Elsemieke

Kleding en accessoires van natuurlijke materialen zijn populairder dan ooit. Dit komt doordat natuurlijke materialen vele voordelen bieden tegenover synthetische materialen. Om ze lang mooi te houden, dien je dit soort items goed te onderhouden. Wil jij graag weten hoe je kleding en accessoires die gemaakt zijn van natuurlijke materialen het beste kunt onderhouden? In deze blog vertellen we je graag meer hierover.

Waarom je natuurlijke kleding en accessoires goed dient te onderhouden

Natuurlijke materialen zijn vaak net wat kwetsbaarder dan producten op synthetische basis. Door het goed te verzorgen, droogt het materiaal minder snel uit en gaan je spulletjes minder snel kapot. Ook is het verstandig om je kleding en accessoires goed te verzorgen omdat sommige materialen de neiging hebben om te verkleuren. Berg je items dan ook op de juiste manier op en hang of leg ze niet in de zon of op de verwarming. Met de onderstaande tips houd je jouw items zo lang mogelijk mooi.

Onderhoudstips per materiaal

Per materiaal dien je anders te handelen als het gaat om het onderhoud. 

Leer

Wanneer de meeste mensen aan het onderhoud van een natuurlijk materiaal denken, komt het onderhoud van leer als eerste in ze op. Dit materiaal dien je te beschermen met een crème of lotion die speciaal voor leer bestemd is. Om het materiaal te reinigen kun je een droog, zacht doekje gebruiken. Gebruik geen water om leer schoon te maken. Daarnaast is het aan te raden om het leer regelmatig in te smeren met een crème, zodat het niet uitdroogt.

Wol

Een ander natuurlijk materiaal wat onderhoud vereist, is wol. Het beste is om wollen items op de hand te wassen met een speciaal wolwasmiddel. Als op het etiket staat dat het in de wasmachine mag, is de maximum temperatuur 30 graden. Ook is het belangrijk om geen wasverzachter of bleekmiddel toe te voegen aan wol, omdat hierdoor de stof kan verkleuren.

Zijde

Zijde kleding en accessoires dien je met de hand te wassen met een neutraal, zacht reinigingsmiddel. Als je deze stukken toch in de wasmachine wast, doe dit dan op een voorzichtige stand met een kort wasprogramma. Daarnaast is het slim om geen wasverzachter en bleekmiddel toe te voegen aan de was, omdat dit de kleur kan doen vervagen. Zorg er daarnaast voor dat je bij het drogen van deze stukken geen verwarming gebruikt, maar laat deze op kamertemperatuur drogen.

Linnen

Kleding en accessoires van linnen kunnen best wel tegen een stootje, maar dienen wel goed te worden onderhouden. Was deze stukken in de wasmachine op maximaal 40 graden en voeg geen bleekmiddel of wasverzachter toe aan het wasgoed. Ook is het verstandig om kledingstukken en accessoires van linnen te strijken omdat dit de stof in model houdt. Zo blijven je kleding en accessoires er lang mooi uitzien.

Al met al is er dus veel te zeggen over het goed onderhouden van natuurlijke kleding en accessoires. We hopen dat we je met deze tips hebben geholpen.