Dit is wat jouw copingmechanisme over jou zegt

Psyche & spiritualiteit door Mozhda

Copingmechanisme is de manier waarop je met stress omgaat. Ieder van ons heeft zijn/haar eigen copingstijl. Sommige copingmechanismen laten je even goed voelen, maar lossen problemen op langere termijnen niet op. Wat is jouw copingmechanisme?

1. Actief aanpakken

Tijd voor actie! Je blijft niet wachten en pakt het probleem direct aan. Dit is een slimme en effectieve copingstijl. Maar het werkt niet bij problemen die niet op te lossen zijn. Je kunt die problemen het beste verwerken door hulp te zoeken bij een psycholoog. Zij kunnen je hierin begeleiden.

2. Verdoving zoeken

Je ontvlucht het probleem. Dit kan letterlijk, óf je wordt escapistisch. Escapisme is de drang om uit de werkelijkheid te ontsnappen. Dit kan je doen door bijvoorbeeld maladaptief dagdromen, oftewel op extreme wijze dagdromen. Of je begint aan drank, drugs of seks. Dit kan makkelijk omslaan naar een verslaving.

3. Vermijden

Gewoon lekker doen alsof het probleem er niet is, denk je. Je praat er niet over en je doet alsof er niks aan de hand is. Helaas is dit niet echt een effectief copingmechanisme! Je probleem blijft bestaan. Het is beter om je issue te confronteren.

4. Sociale steun zoeken

Je kan niet alleen blijven. Je zoekt een luisterend oor op. Je voelt je erg gerust als je met iemand over je problemen kan praten. Praten helpt zeker!

5. Passief reactiepatroon

De onzekerheid neemt je over: je voelt je erg machteloos. Je overdenkt en twijfelt constant aan jezelf. Je hebt het gevoel dat je niks kan doen. Dit is niet een heel effectief copingmechanisme: stress is slecht voor je mentale gezondheid. Het beste wat je kunt doen is over je problemen praten met een dierbare. Je kunt ook professionele hulp zoeken bij een psycholoog.

6. Emoties uiten

Het voelt geweldig om los te gaan met je emoties. Al die gevoelens mogen even naar buiten! Het is beter om je emotions te uiten dan te onderdrukken. Maar let er wel op dat je jouw frustraties niet op anderen uit.

7. Geruststellende gedachten

Positivity is the key. Je overtuigt jezelf dat alles uiteindelijk goedkomt. En dat anderen het minder goed hebben dan jij. Of je gelooft in het lot en je vindt dat het nou eenmaal zo moet gaan. Hiermee breng je jezelf tot rust. Dit is een goed copingmechanisme. Het is namelijk altijd goed om positief te blijven. Zo kom je fysiek en mentaal tot rust.