Dit zijn de voordelen van stoppen met de pil

Sport & gezondheid door Anne-Fleur

Steeds vaker denkt men erover om te stoppen met de pil. Hoewel dit anticonceptiemiddel heel veel voordelen heeft, zijn er ook heel wat nadelen te noemen. Maar zijn de voordelen van het stoppen met 'de pil' groter dan de voordelen van het slikken ervan? We hebben de grootste punten die jouw gedachten over de pil nog weleens zouden kunnen veranderen voor je op een rijtje gezet. 

Dit zijn de grootste voordelen van stoppen met de pil

Elk voordeel heeft zijn nadeel en dat geldt natuurlijk ook voor het gebruik van de anticonceptiepil. Sommige vrouwen ervaren daarbij dan ook meer negatieve punten dan de ander en het is logisch dat bepaalde keuzes (zoals het wel of niet blijven slikken van de pil) daarop gebaseerd worden. We hebben in ieder geval de grootste voordelen op een rij gezet voor wanneer je wil stoppen met de anticonceptiepil. 

1. Je libido krijgt een positieve boost

Misschien ben je alweer vergeten hoe seks voelde toen je de pil nog niet slikte (of heb je dat simpelweg toen nog niet meegemaakt). Dan is een (best leuke) bijkomstigheid dat je libido opeens een flinke, positieve boost kan krijgen wanneer je de pil niet meer slikt. Het schijnt zo te zijn dat je minder zin hebt in seks als je de pil slikt. En een orgasme krijgen zou ook een stuk moeilijker zijn...

2. Je voelt meer 

Just to feel something is een gevoel waar menig mens momenteel naar op zoek is. Mocht je het gevoel hebben dat je 'te weinig' voelt (en dus eigenlijk afgevlakte gevoelens hebt) dan kan het stoppen met de pil een groot voordeel zijn voor jou. Je krijgt je 'natuurlijke' gevoelens weer terug. Zo kun je weer een stuk emotioneler worden, maar je happy and sappy feelings komen ook weer helemaal terug. 

3. Je natuurlijke hormoonbalans komt terug

Naast het 'meer willen voelen' is men ook steeds meer op zoek naar een natuurlijke hormoonbalans. As you know zitten er in de pil megaveel stoffen die niet natuurlijk zijn en dus van grote invloed zijn op je lichaam. Hoewel je door de pil bijvoorbeeld een minder heftige menstruatie krijgt, betekent dit niet dat dit per se ten goede is van je lichaam. Daarnaast leren vrouwen ook steeds vaker hoe hun eigen cycle werkt en passen zij hun levensstijl daarop aan. De pil who? 

4. Je kan gedag zeggen tegen moodswings

Je hoeft hier niet alleen het sterrenbeeld Kreeft voor te zijn, maar vaak hebben vrouwen die aan de pil zitten ontzettende last van moodswings. Het ene moment ben je vrolijk en er hoeft maar iets kleins (of niets) te gebeuren en er hangt een donderwolk boven je hoofd. Een voordeel van het stoppen met de pil kan zijn dat je na het stoppen veel minder last hebt van deze stemmingswisselingen. Ook wel fijn voor de mensen om je heen, of niet?

5. Het is niet erg als je je pil vergeet te slikken

Haha, erg grappig, maar als we eerlijk zijn is dit best een goed voordeel. Hoe vaak zijn we al niet in de stress geschoten omdat we onze pil vergeten te slikken waren? Vaker dan je gehoopt had. Je kunt - als je ervoor kiest om de (zoals de Duitsers het zeggen) 'Antibabypille' - niet meer te slikken - het dus ook niet meer vergeten. Geen stress meer in de ochtend, avond, of op welk tijdstip je 'm dan ook slikt. Hoe fijn klinkt dat? 

We hebben nu wel alle voordelen van het stoppen met de pil op een rij gezet, maar dat betekent niet dat de overgang van wel slikken naar niet slikken, niet gek voor je kan gaan zijn. Ieder lichaam werkt anders en dus ook ieder lichaam zal op een andere manier reageren op deze pil. Mocht je twijfels hebben, dan kun je dit natuurlijk altijd bespreekbaar maken bij je huisarts.