Geef je je plant te veel of te weinig water? Zo herken je het

Wonen door Chloe

Planten verzorgen kan een behoorlijke uitdaging zijn. De één heeft iedere week een flinke scheut water nodig, terwijl de ander het liefst vergeten wordt. Maar wanneer geef je nou te veel of juist te weinig water aan je planten? Wij zochten voor je uit hoe je dit herkent.

Hoeveel water heeft mijn plant nodig?

Op deze vraag hebben we helaas geen simpel antwoord. Hoeveel water een plant nodig heeft hangt af van de plant. Zoals we al zeiden heeft de ene plant veel meer water nodig dan de ander. Even uitzoeken per plant dus, maar zodra je het weet zal je het niet zo snel meer vergeten. Twijfel je toch of je je plant juist te veel of te weinig water hebt gegeven? Let dan even op het volgende.

Check de grond

De makkelijkste manier om te checken of je plant te veel of te weinig water heeft is door de potgrond te checken. Op het eerste gezicht kan de grond en droog uitzien en denk je dat hij water nodig heeft. Toch hoeft dit niet het geval te zijn. Als je je vinger een paar centimeter de grond insteekt, voel je vanzelf of de grond nat is. Blijft de aarde aan je vinger plakken? Dan hoef je geen nieuw water te geven. Is de grond helemaal uitgedroogd? Geef dan een extra scheutje water.

Til de pot op

Dit klinkt misschien een beetje gek, maar je kan ook gewoon de pot optillen om te voelen of de plant water nodig heeft. Droge aarde weegt namelijk bijna niks. Als de pot dus heel licht is, is het tijd voor wat extra water. Dit is even oefenen, maar als je het eenmaal doorhebt super simpel.

Verkleurde bladeren

Als de bladeren verkleuren zegt dat ook veel over hoeveel water ze nodig hebben. Als de toppen van de bladeren bruin worden betekent dat dat ze uitgedroogd zijn. Ze hebben dus meer water nodig. Geef de plant wat extra water of sproei hem regelmatig. Kleuren de bladeren geel? Dan heeft de plant juist te veel water gekregen. In dat geval moet je oppassen, want als de wortels gaan rotten heb je pas echt een probleem. Let wel op, want als de bladeren geel zijn, maar droog met bruine vlekken, dan is dat juist weer een teken dat ze meer water nodig hebben. Check dus goed de potgrond voor je de plant helemaal uitdroogt.