Hoofdpijn door veel achter je scherm te zitten? Deze tips helpen

Werk & studie door Zita

Als je een baan hebt of je bent een student waar je veel achter een scherm zit, heb je hier misschien ook last van. Wanneer je lang achter een scherm zit, krijg je soms hoofdpijn. Het voelt na een dag achter je scherm soms alsof je ogen vierkant zijn geworden. Wat doe je om deze vervelende hoofdpijn te voorkomen als je veel achter je scherm zit? Wij vertellen je een aantal handige tips, zodat je zonder hoofdpijn de dag doorkomt.

Spanningshoofdpijn door scherm

Veel mensen zitten bijna een hele dag achter het scherm van hun laptop, monitor of telefoon. Niet alleen het scherm zelf zorgt voor deze hoofdpijn, maar ook de houding die je aanneemt als je aan het werk bent. Hierdoor ontstaat spanningshoofdpijn. Deze hoofdpijn heeft te maken met de spierspanning in je nek- en schouderregio. Gelukkig zijn er een aantal handige tips die je toepast om deze hoofdpijn te voorkomen.

Blauwlicht filter

Het scherm van je laptop en telefoon stralen blauwlicht uit. Dit blauwe licht zit ook in de zon, maar die zit miljoenen kilometers van de aarde verwijderd. Je scherm zit bijna tegen je neus aan. Dit licht zorgt ervoor dat je sneller hoofdpijn krijgt. Gelukkig zijn er een aantal trucjes die je toepast om dit blauwe licht te filteren. Veel schermen hebben een zogenoemde nachtmodus, waarbij het blauwlicht weggaat. Als je dit overdag ook aanzet, krijg je minder last van hoofdpijn. Ook zijn er speciale computerbrillen die dit blauwe licht filteren. En geen zorgen, veel van deze brillen zijn gewoon fashionable.

Zet je scherm verder weg

Een andere optie is om je scherm verder van je af te zetten wanneer je hier meerdere uren achter zit. Ook hierdoor hebben je ogen minder last van dit blauwe licht. Té ver wegzetten is alleen ook niet goed, omdat je ogen hierdoor harder moeten werken om te zien wat er op het scherm staat. Ook voor je telefoon geldt dat het beter is om hem niet te dichtbij je ogen te houden als je hem gebruikt.

Neem tussendoor pauze

Je ogen concentreren zich constant wanneer je naar je scherm kijkt. Daarom is het goed om iedere twintig minuten twintig seconden pauze te houden. Kijk even naar buiten of naar je plantjes in je woning. Hierdoor gun je je ogen wat rust en krijg je minder snel last van hoofdpijn.

Werk ergonomisch

Een goede werkplek is erg belangrijk. Stel je werkplek in, zodat je geen last krijgt van je nek, schouders, polsen en dus hoofdpijn. Zet je beeldscherm op ooghoogte, zet je toetsenbord en muis recht voor je neer, zorg ervoor dat je onderrug ondersteund wordt en zet je beeldscherm niet in de zon. Op deze manier voorkom je ook spanningshoofdpijn.