Een goede planning maken? Zó doe je dat

Werk & studie door Mozhda

Uitstelgedrag: je hebt nog een maand om aan je deadline te werken, maar je begint er één nacht van tevoren aan. Herken je jezelf hierin? Dan is het misschien wel verstandig om een planning te maken. Maar hoe begin je überhaupt aan een planning? Wat zijn de ingrediënten voor een uitstekende planning? Door deze punten te volgen kun jij een goede planning maken!

1. Noteer alle deadlines met je taken

Koppel alles wat je moet doen aan datums. Schrijf uitgebreid op wat je moet doen. Dit kun je in je iPhone notities doen óf in je agenda. Je kunt het beste een planning maken in je papieren agenda. Het is tóch overzichtelijker op papier. En zo kun je alles op een rijtje zetten!

2. Bepaal je prioriteiten

Schrijf op wanneer je wat wil doen. Zo kun je een overzichtelijke planning maken. Je eerste deadline is het belangrijkst. Je raakt minder snel in paniek als je aan de taken begint die als eerste af moeten.

3. Wees nuchter

Een enorme taak kun je niet in één dag af hebben. Ook kun je niet te veel taken op één dag doen. Daarom kun je het beste een realistische planning maken. Hak grote taken in kleine stukjes die je over de week plant. Door middel van baby steps behaal je dat grote doel! 

via GIPHY

4. Denk aan de pauzes

Niemand van ons kan urenlang constant aan een taak werken. And that’s okay: we zijn mensen, geen robots. Bovendien ga je amper wat onthouden als je zonder pauzes werkt. Plan daarom ook je pauzes in. Sta tijdens je pauzes op en beweeg! Maak even een buurtwandeling zodat je daarna weer kan knallen.

5. Treat yourself

Heb je heel hard aan je deadlines gewerkt? Hard werken loont: beloon jezelf door leuke dingen te doen. Me time is nét zo belangrijk. Tijdens het planning maken mogen die leuke activiteiten niet ontbreken! 

Wil je een voortreffelijke planning maken? Dan raden we je deze weekplanner aan.

Purpuz Planner PRO Weekplanner €35,97

Planner