5 tekenen dat jouw werkreputatie niet al te best is

Werk & studie door Jennifer

Op werk heb je leuke, maar ook minder fijne collega’s. Altijd is er wel één zo’n collega, die het bloed onder je nagels vandaan haalt. Al kan het natuurlijk ook dat je zelf die ene irritante collega bent. Eh, oeps! Let even op deze signalen en ontdek of jij een slechte werkreputatie hebt.

Lees ook: Op deze red flags moet je letten bij je mogelijke nieuwe baas

1. Al je collega’s eikels? Jij bent de grootste eikel

Mensen die denken dat hun collega’s eikels zijn, zijn vaak zelf de grootste eikel. Oeps! Misschien zit je momenteel in een team, waarin niet lekker wordt gefunctioneerd. Continu is er strijd en bij discussies komen jullie er moeilijk uit. Gebeuren deze dingen wanneer jij in de buurt bent? Dan is jouw werkreputatie waarschijnlijk niet heel goed. Slecht gedrag is aanstekelijk en grote kans dat ze dit gedrag dus van jou hebben overgenomen.

2. Collega’s zijn het niet oneens met je, maar geven ook geen feedback

Waarschijnlijk denk je zelf dat het wel goed zit met jouw werkreputatie. Collega’s zijn het misschien ook zelden tot nooit oneens met je. Al betekent dit niet dat dit zo is. Mogelijk krijg je namelijk ook geen feedback. Waar dat door komt? Grote kans dat je collega’s zich gewoonweg niet veilig voelen bij jou. Ze zijn bang dat je weer flink in de aanval schiet. Tja, wie heeft er nou zin in een fight? Ze zeggen liever niets, dan dat ze je moeten afwijzen. Je bent blijkbaar nogal intimiderend.

3. Je directe collega’s zijn snel weer weg bij jou

Misschien denk je er niets bij, als mensen steeds uit jouw team vertrekken. Al kan het ook dat dit door jou komt. Vooral als het steeds directe collega’s zijn, die snel weer weg zijn bij jou. Alsof ze wegvluchten van jouw slechte werkreputatie. Wat waarschijnlijk ook zo is. Ook hier is weer sprake van ontwijkend gedrag. Ze willen je niet vol in het gezicht afwijzen, dus regelen ze maar via-via iets om je te vermijden.

4. Je voelt je continu in de steek gelaten, maar bekritiseert ook graag

Iemand met een slechte werkreputatie schuift ook graag het probleem op anderen af. Nee, jij bent niet het probleem, dat zijn zij. Althans, dat denk je. Al ben je eigenlijk gewoon heel onzeker en zoek je daarom graag naar mensen hun slechte kwaliteiten. Zo lijk jij altijd meer competent.

5. Je neemt graag de credits over van collega’s

Het meest duidelijke signaal is nog wel, wanneer je graag de credits overneemt van collega’s. Dit is heel gemeen. Vooral als je iemands idee overneemt en hier de shine mee pakt, zodat jij hopelijk promotie krijgt. Misschien heb je het idee wel iets aangepast, maar dan nog is het jatten en een no go.

Lees ook: Conflictvermijdend? Zo ga je om met collega's die direct zijn