Op deze red flags moet je letten bij je mogelijke nieuwe baas

Werk & studie door Maya Luz

Ben jij op zoek naar nieuw werk? Dan heb je zo hier en daar vast weleens een solicitatiegesprek. Deze gesprekken kunnen ontzettend spannend zijn en hierdoor zie je nog weleens een red flag over het hoofd bij jouw mogelijke nieuwe baas. Als jouw mogelijke nieuwe werkgever deze dingen doet of zegt, ren dan gelijk weg, want dit zijn de ergste red flags voor een nieuwe baas.

Lees ook: Deze vragen mogen tijdens een sollicitatie nooit aan je gesteld worden

Als ze niet meer weten wie je bent

Het is logisch dat werkgevers bij het zoeken van nieuw personeel, meerdere cv's te zien krijgen. Maar als jij net moeite hebt gedaan om naar het gesprek te komen en zij hebben nog niet eens naar je cv gekeken, dan is dit wel zorgwekkend. Werken voor iemand die niet de tijd voor jou neemt en je niet respecteert is geen goed begin van je loopbaan. 

Ze praten meer over zichzelf dan over jou

Als jij aan het einde van het gesprek, het hele levensverhaal van de andere persoon kent, is dit een enorme red flag. Dit kan namelijk betekenen dat jouw mogelijke nieuwe baas niet goed is met grenzen. Met zo'n baas werken kan vervelend zijn als jij geen behoefte hebt aan besties worden met je werkgever. Een kort praatje maken over hoe jullie weekend was is prima, maar jullie hoeven niet alles van elkaar te weten.

Jouw verantwoordelijkheden blijven onduidelijk

Tijdens een sollicitatie is het voor jou belangrijk dat je achteraf precies weet wat er van jou verwacht wordt in deze positie. Is dit niet zo? Dan is dit een red flag. Jij verdient het om te weten wat jouw mogelijke nieuwe baan inhoudt. Daarnaast, als jouw werkgever nu al onduidelijk is over wat jij moet doen, dan zal dit zo blijven. Dus als je er nu al moeite mee hebt, stel je dan eens voor om dit iedere dag te hebben....

Ze doen raar over doorgroeimogelijkheden 

Iedereen wil wel dat hun carrière ergens heen gaat. Het is niet raar om niet je hele leven in dezelfde positie te willen zitten. Als je een geïrriteerde reactie krijgt wanneer je vraagt naar de mogelijkheid om door te groeien binnen het bedrijf, is dit een enorme red flag. Dit soort gedrag voorspelt niet veel goeds voor als jij ooit een promotie wil. Deze baas ziet jou niet als een persoon met carrièredoelen, maar eerder als een robot. 

Ze doen alsof ze jou een gunst verlenen

Het is logisch dat jij niet de enige persoon bent die komt solliciteren voor deze baan. Toch is het niet oké als jouw mogelijke nieuwe baas jou het gevoel geeft dat jij dankbaar moet zijn voor de uitnodiging voor het gesprek. Dit is een tactiek om jou te intimideren en is waarschijnlijk een onderdeel van hoe zij hun taak als baas uitvoeren. Dit is absoluut niet fijn voor jou als werknemer, zeker als dit gedrag dagelijks terugkeert.

Lees ook: 5 x tekenen dat het tijd is voor een nieuwe baan