Conflictvermijdend? Zo ga je om met collega's die direct zijn

Werk & studie door Chloe

Hoewel de één al snel zijn of haar mond opentrekt houdt de ander zich liever in als een collega iets te direct is. Herken jij jezelf in dat laatste? Dan is de kans groot dat jij confrontatie liever uit de weg gaat. Omgaan met directe collega’s kan dan best lastig zijn, maar met deze tips houd je de sfeer op de werkvloer goed.

Samenwerken met een directe collega

Wanneer je in een team werkt, heb je veel met elkaar te maken. Nou kan het zijn dat jij en je collega’s heel goed klikken, maar met veel verschillende persoonlijkheden op de werkvloer kan het ook zijn dat jullie elkaar niet zo goed liggen. Je kan tenslotte niet altijd kiezen met wie je samenwerkt. Een collega die bijvoorbeeld heel direct is kan dan best confronterend overkomen. Maar hoe ga je daar mee om?

Communiceer met elkaar

Ondanks dat je het misschien lastig vindt om te communiceren met een collega met een uitgesproken mening, is het toch heel belangrijk om dit te blijven doen. Als je die collega uit de weg gaat, dan zal hij/zij dit op den duur ook doorhebben. En als je dan voor het blok wordt gezet met de vraag waarom je hem of haar ontwijkt, dan is de kans op een vredige uitkomst een stuk kleiner. Blijf ook altijd netjes in je communicatie, ondanks dat je misschien al erg geïrriteerd bent. Dit laten blijken aan je collega lost niets op.

Geef je grenzen aan

Bij een goede communicatie hoort natuurlijk ook het aangeven van je grenzen. Dit kan best lastig zijn, omdat directe mensen best intimiderend kunnen overkomen. Toch is er niets om je zorgen over te maken. Je moet het alleen goed aanpakken. Door je grenzen op een tactvolle manier aan te geven zal je collega het ook sympathieker opvatten. In plaats van geïrriteerd te zeggen ‘Stil even, ik ben aan het werk', kun je ook aangeven dat je het echt even door moet met je werk. Stel bijvoorbeeld voor om het er later weer over te hebben. 

Draai er niet omheen

Iemand die zelf heel direct is, heeft dit zelf soms niet eens door. Voor hun is deze manier van communiceren namelijk heel normaal. De kans is dus groot dat ze er ook niet van houden dat anderen overal omheen draaien als ze iets willen zeggen. Dat betekent dat ook jij wat directer mag zijn in de communicatie als iets je dwarszit. Kom direct tot de kern van wat je wil zeggen in plaats van er de hele tijd tegenaan te hikken. Let wel op dat je niet té direct bent, want dat kan ook averechts werken. Zeg waar het op staat, maar houd het wel netjes en redelijk. Geef hierna je collega ook de kans om te reageren. Zo zul je zien dat als je gewoon uitspreekt wat je dwarszit, het ook heel snel weer opgelost kan zijn.