Het is Wereld Pasta Dag! Dit zijn de lekkerste pasta recepten

Eten door Zita

Dit klinkt als één van de beste dagen van het jaar: Wereld Pasta Dag. Op deze dag zijn we geoorloofd om zo veel mogelijk pasta te eten als we maar willen. Dat is nog best een opgave, want er zijn zó veel lekkere pasta recepten. Om het je wat gemakkelijker te maken, hebben wij een aantal heerlijke pasta recepten voor je op een rijtje gezet. Pak je boodschappenlijst er maar bij.

Verschillende soorten pasta

Oké, we gaan niet alle soorten pasta voor je opnoemen, want dat zijn er meer dan 300 (what?!). Daarom verdelen we het even makkelijk onder in een aantal soorten. Korte deegwaren, zoals farfalle, penne, fussili en macaroni. Lange deegwaren, zoals spagetthi, tagliatelle en pappardelle. Gevulde deegwaren, zoals ravioli, tortellini en lasagne. Dan zijn er nog minder bekende pastasoorten, zoals caccavella, anelletti en bigoli.

Dan nog een leuk weetje: dikke sauzen horen meestal bij holle pasta soorten zoals penne. Dunne sauzen horen meestal bij dunne, gladde pasta. Goed, op naar het onderwerp van de dag: pasta!

1.    Tagliatelle met champignons en roomsaus

Als je van champignons houdt, is dit recept een echte aanrader. Dit vegetarische pastarecept is supersimpel én heel lekker. Door spinazie aan dit recept toe te voegen, kom je ook aan je dagelijkse greens. Kies voor verse tagliatelle om dit recept nóg lekkerder te maken.

Dit heb je nodig:

·       300 gram tagliatelle

·       2 uien

·       200 gram kastanjechampignons

·       200 gram verse bladspinazie

·       2 teentjes knoflook

·       125 ml kookroom (plantaardig)

·       50 ml witte wijn

·       50 ml groentebouillon

·       snuf peper

·       1 theelepel tijm (gedroogd)

·       Parmezaanse kaas

·       olie om in te bakken

Zo maak je de pasta:

1.     Snijd de uit en knoflook en snijd de champignon in plakjes.

2.     Verwarm olie in de pan en fruit hier de ui in aan. Doe hier de knoflook en de champignons bij. Bak dit zo’n 5 minuten. Blus het af met witte wijn en laat 2 minuten sudderen.

3.     Laat intussen het water voor de pasta koken in een andere pan. Als het water kookt, doe je de pasta in de pan en volg je het volgens de verpakking.

4.     Schenk plantaardige room en de bouillon in de pan met champignons en laat zachtjes inkoken. Voeg de tijm toe en een snuf peper naar smaak. 

5.     Voeg ongeveer 2 minuten voordat de pasta klaar is, de verse spinazie toe aan de champignon roomsaus en laat deze wat slinken. 

6.     Giet de pasta af, schep de saus er doorheen en serveer deze tagliatelle met champignon roomsaus met Parmezaanse kaas.

2.    Pastasalade met tonijn

Heb je meer zin in een koud pastarecept (perfect voor in de zomer) waar je eindeloos mee varieert? Kies dan voor pastasalade recept met tonijn. Het leuke aan pastasalades is dat je er gemakkelijk dingen aan toevoegt of vervangt door andere ingrediënten. In dit recept zitten bijvoorbeeld zwarte olijven, waar niet iedereen fan van is. Vervang dit dan door bijvoorbeeld noten, zaden of stukjes avocado.

Dit heb je nodig:

·       200 g farfalle pasta

·       2 witte scharreleieren

·       2 trostomaten

·       1 jazz-appel

·       1 rode ui

·       2 zongedroogde tomaten

·       160 g tonijnstukken in water

·       2 el kappertjes

·       240 g zwarte olijven in plakjes

·       7.5 g verse peterselie

·       4 el mayonaise met yoghurt

Zo maak je de pasta:

1.     Kook als eerst de pasta zoals op de verpakking beetgaar. Laat vervolgens de pasta afkoelen.

2.     Kook hierna de eieren hard en laat ze schrikken met koud water, zodat ook deze afkoelen.

3.     Snijd vervolgens de tomaten en appel in blokjes, de ui in halve ringen en de zongedroogde tomaten klein. Lek de tonijn, kappertjes en olijven uit en snijd de peterselie fijn.

4.     Meng vervolgens de pasta, eieren en alle andere ingrediënten door elkaar en voilà, je pastasalade is klaar.

 

3.    Pappardelle met salie en Parmezaanse kaas

Dit pastarecept is wederom een erg simpel recept, maar oh zo lekker. Salie is een sterke, maar heerlijke smaakmaker voor pastarecepten. Als je dit recept eenmaal hebt geprobeerd, wil je nooit meer zonder.

Dit heb je nodig:

·       250 gram verse pappardelle

·       75 gram Parmezaanse kaas (geraspt)

·       50 gram roomboter

·       10 blaadjes verse salie

·       1 citroen

·       3 eetlepels (plantaardige) room

Zo maak je de pasta:

1.     Snijd de blaadjes salie fijn en rasp de citroen. Pers ook het sap van de citroen uit.

2.     Breng water aan de kook voor de pasta.

3.     Zet een pan op laag vuur en de boter hierin smelten. Voeg de blaadjes salie toe en bak ze in de boter. Voeg ook de citroenrasp en kookroom toe en laat zachtjes sudderen.

4.     Kook de pappardelle volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar.

5.     Giet de pasta af en schenk meteen de salieboter hierbij, voeg het citroensap toe en voeg 50 gram van de Parmezaanse kaas toe. Schep alles door elkaar. Serveer de pasta met nog extra Parmezaanse kaas als topping. Buon appettito!

4.    Cannelloni met gehakt

Het laatste recept wat we uitlichten in dit artikel en een recept met cannelloni. Cannelloni zijn een soort grote buisjes van pasta die je kan vullen met lekkere dingen. In dit recept wordt de cannelloni gevuld met onder anderen gehakt. Het is een heerlijke ovenschotel die je op ieder moment van de week kan eten.

Dit heb je nodig:

·       16 cannelloni pijpjes

·       400 gr gehakt

·       3 geroosterde paprika’s uit pot

·       125 gr ricotta

·       1 ei

·       2 eetlepels paneermeel

·       peper en zout

·       500 gr passata met basiliucm (tomatensaus)

·       50 gr geraspte mozzarella

Zo maak je de pasta:

1.     Verwarm de over voor op 200 graden. Lek de paprika’s uit en snijd ze in kleine stukjes. Doe dit samen met het gehakt, de ricotta, ei, paneermeel, peper en zout in een bak en schep dit door elkaar. Vul vervolgens de cannelloni buisjes met dit mengsel.

2.     Verdeel de helft van de tomatensaus over de boden van de ovenschaal.

3.     Leg alle cannelloni buisjes hierin. Laat tussen de buisjes een klein beetje ruimte, zodat ook hier saus tussen past. Bestrooi de buisjes met geraspte mozzerella en bak de cannelloni in ongeveer 35 minuten gaar. Eet smakelijk!