Jetlag? Met deze tip zit je binnen no-time weer in het normale ritme

Reizen door Elsemieke

Lekker hoor: een verre reis naar Zuid-Oost Azië in het verschiet. Een verre vakantie naar een ander continent kan heerlijk zijn, maar als het even kan laten we die jetlag liever achterwege. Het kan je slaapritme flink in de war schoppen. Wij hebben gelukkig handige tips om je jetlag tegen te gaan.

Dé perfecte tips om je jetlag tegen te gaan

Er is niets zo fijn als op een lange reis gaan naar een bestemming waar je al jaren van hebt gedroomd. Nu er geen reisbeperkingen meer zijn, kan je - mits je portemonnee het toelaat - overal heen vliegen. Kom je eenmaal aan op je bestemming, dan heb je vaak wel te kampen met een jetlag door het tijdsverschil. Om over de jetlag bij thuiskomt nog maar te zwijgen. Geen zorgen: wij hebben trucjes!

Ga direct sporten

Wil je dé ultieme tip tegen een jetlag? Het beste is om bij thuiskomst een half uur tot drie kwartier in de buitenlucht te sporten. We know: het liefst wil je direct de bank op ploffen, maar de jetlag tackel je toch het beste door jezelf even flink in het zweet te werken. En dat mag ook een kort rondje hardlopen zijn of een stevige wandeling: als je hartslag maar even omhoog gaat. Bedenk ook dat zonlicht bijdraagt aan het normaliseren van je nieuwe ritme. Dit komt door de blootstelling aan het daglicht. Dus hop hop, eruit lopen die vervelende jetlag!

Zorg voor vervoer na je lange vlucht

Parkeren Schiphol: voor sommigen een must, voor anderen een drama. Gelukkig is het allang niet meer zo dat je op de luchthaven slecht kunt parkeren. Er zijn tegenwoordig genoeg opties om betaalbaar je auto neer te zetten, zodat je na een lange vlucht direct je warme bed - euh, die sportschool ;-) - in kunt duiken.

Skip de alcohol

Drink geen alcohol bij een nachtvlucht. Je zou denken dat dit slim is wanneer je moet slapen. Think again! Door alcohol val je in een lichte, onrustige slaap. Daarbij komt dat je van alcohol vaak moet plassen. Niet heel bevorderlijk voor je nachtrust en dus je jetlag.

Geen koffie

Zorg dat je ook geen koffie drink wanneer je graag wil slapen. Koffie is juist wel handig wanneer je nog een paar uurtjes wakker moet blijven. Drink daarnaast ook veel water. Water voorkomt uitdroging, waar je jetlag alleen maar slechter van wordt. Uitdroging tijdens de vlucht kun je nog dagen lang merken! Plan de eerste twee dagen van je reis (zo goed als) niks in. Op deze manier geef je jezelf de tijd om rustig aan het nieuwe ritme te wennen.