Makers Temptation Island beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag, RTL reageert

Media door Elsemieke

Afgelopen weekend kwam naar buiten dat er bij het programma Temptation Island een klacht is ingediend over grensoverschrijdend gedrag tijdens de opnames. RTL zelf zegt dat ze niet op de hoogte waren van de meldingen van dit gedrag en komt nu met een verklaring.

Makers Temptation Island beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag, RTL reageert

Producent SimpelZodiak en RTL waren niet op de hoogte van meldingen van grensoverschrijdend gedrag die door oud-deelnemers aan het programma Temptation Island zijn gedaan bij meldpunt Mores, zo schrijven ze beiden. Shownieuws maakte vrijdag een item waarin het ging over dat meerdere kandidaten van Temptation Island meldingen zouden hebben gedaan van grensoverschrijdend gedrag tijdens de opnames. Er werd niet vermeld wanneer de meldingen gedaan zijn, vanwege privacy en hun angst dat ze herkend worden, maar volgens de geruchten werd er tijdens Temptation Island onder andere aangedrongen dat ze veel alcohol moesten drinken.

In gesprek

Mores.online is het meldpunt voor ongewenste omgangsvormen in de televisiesector, maar ook in de podiumkunsten- en filmsector. "Het stemt ons enigszins positief dat de betreffende kandidaten het meldpunt Mores.online weten te vinden", zegt SimpelZodiak. "Tegelijkertijd streven wij ernaar dat kandidaten zich veilig genoeg voelen om zich ook tot ons te richten. We zullen altijd in gesprek gaan om de situatie helder te krijgen en het probleem samen op te lossen en zo ook te kunnen leren van specifieke situaties."

Vertrouwenspersoon

RTL zegt dat ze niet wisten dat er meldingen lagen bij Mores. "Samen met de producent doen we er natuurlijk alles aan om de opnameperiode voor alle betrokken fijn te laten verlopen. Als er toch iets voorvalt, hebben we natuurlijk liever dat deelnemers zich veilig genoeg voelen om met de producent of met ons het gesprek aan te gaan, of met de vertrouwenspersonen. Dan kunnen we samen een oplossing zoeken", aldus de zender. Deelnemers krijgen nooit boetes opgelegd voor het doen van een melding of als ze iets bespreekbaar maken. We nemen dat heel serieus."