Wanneer moet je je kamerplanten verpotten?

Wonen door Chloe

Als echte plantmom dan weet je dat het goed is om af en toe je kamerplanten te verpotten. Wat verse grond en een groter potje stimuleren niet alleen de groei van de plant, maar voorkomt ook dat de wortels verstikken. Maar wanneer is het eigenlijk tijd voor een nieuw huisje?

Zo zie je wanneer je plant verpot moet worden

Sommige planten moeten ieder jaar verpot worden. Vooral wanneer ze nog volop groeien. Oudere planten kunnen vaak wat langer in dezelfde pot blijven staan. Deze hoeven slechts eens in de twee jaar verpot te worden. Maar hoe zie je nou dat het tijd is voor een nieuw huisje? Dat kan je aan de volgende punten zien:

  • De plant stopt met groeien
  • De bladeren verkleuren
  • Je ziet de wortels boven de aarde
  • De plant valt makkelijk om vanwege een te kleine pot
  • De aarde droogt snel uit
  • Aan de rand van de pot steken jonge wortels uit

Op dit moment moet je je kamerplant verpotten

Nu het najaar in zicht is gaan de meeste planten in winterslaap. Daarom is nu niet het beste moment om je planten te voorzien van een nieuw huisje. Je planten verpotten kan je het beste doen in het voorjaar, zo tussen maart en juni. In deze periode van het jaar krijgen je planten extra energie door het vele licht en de warme temperatuur. Hierdoor krijgen ze snel nieuwe wortels en dus is wat extra ruimte geen overbodige luxe. Heb je kamerplanten die bloeien? Zorg dan dat je de plant verpot na de bloeiperiode zodat je hier zo lang mogelijk van kan genieten.

Nieuwe planten

Natuurlijk kopen we niet alleen nieuwe planten in het voorjaar. Het liefst kopen we iedere maand wel een nieuwe plantenbaby en dus ook in het najaar zijn we gek op planten shoppen. Maar hoe zit het dan met het verpotten? Nieuwe planten kan je wel verpotten, mits je dit direct doet. Let wel op dat je de wortels niet beschadigt.