Koningin Elizabeth wordt vandaag begraven: zó gaat dat er aan toe

Media door Elsemieke

De wereld maakt zich vandaag op voor de staats begrafenis van de Britse koningin Elizabeth. Elf dagen na haar overlijden zal de Queen op 19 september begraven worden bij haar man Prins Philip. Duizenden mensen staan al klaar om er bij te zijn en leiders van over de hele wereld gaan de uitvaart bijwonen. Hoe ziet de begrafenis van Queen Elizabeth er uit?

Begrafenis van koningin Elizabeth op 19 september

Ze was zonder twijfel de beroemdste vrouw op aarde, maar het Verenigd Koninkrijk neemt vandaag afscheid van koningin Elizabeth. In Westminster Abbey wordt een enorme staatsbegrafenis gehouden, waarna ze naar haar laatste rustplaats in Windsor Castle wordt gebracht. Elf dagen na haar overlijden zal de Queen vandaag aan het einde van de dag begraven worden bij haar man Prins Philip, onder het toeziend oog van zo'n tweeduizend mensen van over de hele wereld. Hoe ziet de begrafenis van Queen Elizabeth er vandaag uit?

De koninklijke marine gaat de kist van Elizabeth eerst om 11.44 uur van Westminster Hall naar Westminster Abbey dragen. Haar zoon koning Charles III, zijn zus Anne en zijn broers Andrew en Edward lopen dan achter de kist aan. William en Harry, andere familieleden en dierbaren van de koningin volgen. Om 11.52 arriveert de stoet bij Westminster Abbey.

Dit verandert er nu de Britse Queen Elizabeth II (96) is overleden

Twee minuten stilte

In totaal wonen zo'n tweeduizend mensen de staatsbegrafenis van Queen Elizabeth bij, waaronder veel prominente wereldleiders, zoals Joe Biden, Emmanuel Macron en natuurlijk ook koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix. Om 12.00 uur (11.00 uur Britse tijd) begint de begrafenis. Priester David Hoyle leidt de plechtigheid. De staatsbegrafenis duurt een uurtje. Om 12.55 uur klinkt er een bugel namens het Britse leger, waarna er twee minuten stilte wordt gehouden in het hele land. 

Om 13.00 uur zal de kist met Elizabeth naar Wellington Arch in Hyde Park worden gebracht, waarna de kist in de staatslijkwagen wordt gezet. Om 15.00 komt ze aan in Windsor Castle. Bij vertrek wordt het volkslied gespeeld. De leden van de koninklijke familie zijn ondertussen ook in Windsor Castle aangekomen. Om 16.10 start er een processie vanaf de Long Walk. Koning Charles, koningin-gemalin Camilla en andere familieleden gaan een deel van deze route naar St George's Chapel lopen.

Bijgezet in de chapel

Om 17.00 uur wonen mensen een eerbetoon aan de koningin bij. Dit is een dienst voor onder anderen familie en (voormalig) personeel van het koningshuis. De dienst wordt geleid door bisschop David Conner. Het kerkkoor zal hier zingen en een doedelzakspeler brengt een muzikaal eerbetoon aan de koningin. Daarna wordt het lichaam van Elizabeth in de Royal Vault geplaatst, naast dat van haar vorig jaar overleden echtgenoot Philip. Hier liggen ook haar vader en moeder en haar zus Margaret.