Wat is jouw hechtingsstijl en wat zegt het over je relatie?

Relaties door Anne-Fleur

Een happy and healthy love life is niet voor iedereen een gegeven. De een kruipt heel gemakkelijk in (lange) relaties, terwijl de ander juist wat minder (makkelijk) liefdespartners in hun leven laat. Een goede relatie vinden is dan ook niet makkelijk en een belangrijke stap voor je zelf in een relatie stapt, is om te weten wie jij bent en hoe je in elkaar zit. En dat begint met het healing of your inner child. Oftewel, hoe is jouw hechtingsstijl vanuit vroeger en wat zegt dit over jouw relaties? Read on...

Lees ook: Wat betekent het als iemand afhankelijk is in een relatie?

Wat is hechting? 

De hechtingstheorie gaat over het gevoel van de mens om te verbinden. Verbinding hebben met een ander. Volgens deze theorie begint 'de hechting' al wanneer je in de baarmoeder zit. Het is de connectie die je met bijvoorbeeld je ouders, broers en zussen, vrienden en vriendinnen en, jawel, relatiepartners aangaat. Hechting staat voor een gevoel van veiligheid (en eigenlijk zegt het woord zelf ook al wat het betekent). Iedereen is gehecht en ook iedereen heeft behoefte aan een verbinding met een andere persoon. Wat wel bij elk mens verschilt is de manier waarop en de mate waarin je gehecht bent. 

Veiligheid

Hechting heeft alles te maken met overleven en veiligheid. Je verbindt je met de mensen waarbij je je veilig en stabiel voelt en waarbij je niet het gevoel hebt dat je in de overlevingsstand moet. Op zich is het best logisch dat iedereen zich op een andere manier hecht. Niemand heeft namelijk dezelfde jeugd gehad en iedereen heeft een ander gevoel bij veiligheid. Je merkt misschien nog niet veel van de manier waarop je bent gehecht als je jonger bent, maar zodra je ouder wordt en in een volwassen, intieme relatie stapt, waarbij je je wederom gaat hechten aan een persoon, kun je gaan inzien dat er bepaalde redenen zijn voor de manier waarop je je gedraagt of voelt in de relatie. 

Vier hechtingsstijlen

Waar dit mee te maken heeft, zijn dus de vier verschillende hechtingstijlen. Dit zijn: veilige hechting, angstige hechting, vermijdende hechting en angstige vermijdende hechting. Deze stijlen bepalen hoe je intimiteit en veiligheid bij een nieuw persoon in een liefdesrelatie ervaart én hoe je erop reageert. Iedereen wil zich veilig en goed voelen in een relatie, maar helaas lukt dat - door jouw ongenezen inner child - niet altijd direct. 

1. Veilige hechting

Als jouw ouders op een beschikbare manier aanwezig waren in jouw leven en op een goede manier reageerden op jouw needs als baby, peuter en kind, dan is het hoogstwaarschijnlijk dat jij een veilige hechting hebt gehad. Voor jezelf klinkt dit in je brein waarschijnlijk alsof je een goede jeugd hebt gehad. Tuurlijk: elk huisje heeft z'n kruisje, maar overall waren jouw ouders emotioneel available. 

In relaties ben jij een persoon waar mensen van alle andere hechtingsstijlen naar op zoek zijn. Je bent warm, liefdevol en benaderbaar. Daarnaast heb je door jouw emotional available jeugd, ook een emotionele stabiliteit. Wanneer je een relatie in stapt heb jij gewoon alle vertrouwen in beide partijen en zijn er geen onstabiele ups and downs. 

2. Angstige hechting

Je zou een angstige hechting kunnen hebben als jouw ouders inconsequent aanwezig (of afwezig) waren in je jonge jaren. Misschien begrepen jouw ouders je nooit, was er een ouder überhaupt niet present of was je altijd de dupe van een ruziënde vader en moeder, you name it. Als je terugkijkt op je jeugd was deze misschien niet altijd even stabiel en vrolijk. 

In relaties kan deze hechtingsstijl voor veel angst zorgen. Ook kan het verlangen naar liefde en aandacht groot zijn. Je hebt dat immers in je jeugd niet veel gehad. Je wil heel graag in je relatie, maar tegelijkertijd houdt ook iets je tegen: 'Ben ik wel goed genoeg?' 'Gaat mijn partner niet vreemd?' 'Wil 'ie nog wel?' Je piekert ontzettend veel en weet nooit of het allemaal wel 'goed genoeg' is. 

3. Vermijdende hechting

Als jouw ouders in je jeugd heel afstandelijk, emotionally unavailable waren en totaal niet luisterden naar jouw behoeften als kind, dan is de kans groot dat je een vermijdende hechtingsstijl hebt ontwikkelt. 

In relaties kan dit betekenen dat je niets van intimiteit of closeness moet hebben. Je gaat het het liefst uit de weg, want heel eerlijk: veel van intimiteit en overduidelijke liefde weet je niet. Je hebt dit namelijk nooit op een echte manier meegekregen van je ouders. Een relatie beginnen en je kwetsbaar opstellen vind je daarom al heel erg lastig. 

4. Angstig vermijdende hechting

De vierde hechtingsstijl is een zeldzame. Dit komt maar weinig voor, want eigenlijk zijn dit twee stijlen in één. Key hierbij, is dat in een relatie mensen zich wel wíllen binden, maar uiteindelijk eigenlijk niet durven. Eindstand: je gaat de relatie en intimiteit gewoon níet aan. Misschien komt de term bindingsangst je wel bekend voor...

Healing

Al deze hechtingsstijlen zijn natuurlijk allemaal neergezet vanuit een theorie, maar als je er goed over nadenkt is het eigenlijk best logisch. Wat vooral belangrijk is, is dat je zelf weet waar je mee zit en je je bewust bent van je situatie. Herken jij jezelf in één van deze stijlen en wil je bezig gaan met het healen van je inner child? Dan is dat al een mooie eerste stap. Onthoud in ieder geval altijd: you are loved.