Sasha Lara ontwerpt maatpakken voor ambitieuze vrouwen: "niemand wist waar ik mee bezig was"

Mode & trends door Elsemieke

Wie wil dat nou niet: een succesvol eigen bedrijf dat ook nog impact heeft op de wereld. In deze reeks vertellen vrouwelijke ondernemers over hun eigen business en de weg daarnaartoe. Deze week: Sascha Brolman (28) strijdt met haar maatpakkenlijn voor een betere wereld én stijlvolle looks voor vrouwen. En niemand minder dan Katja Schuurman staat model.

Als er één kledingstuk is dat ons dat ultieme powerwoman gevoel geeft, is het wel een dames maatpak. Sascha Brolman (28) zette tijdens haar studie een eigen maatpakkenlijn op met stofjes uit Nepal. En dat zonder dat iemand ook maar een vermoeden had van haar grootse plannen.

Sascha (28) ontwerpt pakken voor ambitieuze vrouwen

Het dames maatpak an sich doet het al seizoenen lang opvallend goed. Van pasteltinten tot ruitjes trends: op het gebied van suiting hebben we al heel wat voorbij zien komen. Niet gek dat de high street ketens de pakken volop in hun assortiment hebben. Heb je oog voor een duurzamere wereld, dan kan je beter kiezen voor een handgemaakte suit. Sascha Brolman ontwerpt maatpakken voor dames. Als jong meisje wilde ze modeontwerper worden, maar een verdienmodel zag ze er niet in. En dus vertrok ze op haar 22e om iets compleets anders te doen: met een tussenjaar de wereld ontdekken. Maar dát verliep even anders dan gepland. 

Nepalese passie

Een vrouw met een passie voor mode die met slechts een rugzak gaat backpacken: het is een bijzondere combi. Sascha was dan ook allesbehalve een standaardreiziger. Ze werd in Nepal geraakt door de heftige omstandigheden waarmee de inwoners moeten dealen. “De kinderen speelden in schoolgebouwen zonder muren, tussen de bakstenen.” Ook schrok Sascha enorm van het gebrek aan werkgelegenheid bij de Nepalese bevolking. Eenmaal terug in Nederland pakt ze haar studie Creative Business weer op, maar de situatie in Nepal laat haar niet los. Tijdens haar reis had ze een broek op maat laten maken door Nepalese vrouwen, maar voor een jasje was geen tijd meer. Met de mode-industrie nog in haar achterhoofd, overtuigt Sasha haar docenten om een specialisatie ontwerpen in Nepal uit te mogen voeren. Haar kinderdroom om mode-ontwerper te worden, komt op deze manier een stukje dichterbij. 

Unieke stofjes en printjes als dames maatpak

Binnen slechts drie maanden ontwerpt Sascha maar liefst 25 pakken: de start van Sasha Lara was geboren. “Niemand wist precies waar ik mee bezig was, maar ondertussen genoot ik ervan om urenlang in de weer te zijn met de juiste stofjes en printjes uitzoeken." Eenmaal terug in Nederland voelt Sascha zich zelfverzekerder dan ooit in haar eigen creaties. Wat volgt is een crowdfunding, zodat ze voldoende budget heeft om prachtige foto's te schieten in het hippe Bali. Als fotografe dekt ze de kosten door alle foto's zelf te schieten en willekeurige vrouwen fungeerden als modellen. "Als je een doel hebt, ben je snel de schaamte voorbij om buiten je comfortzone te treden." En die mindset trekt Sascha ook in Nederland door. Drie jaar later is haar eerste pakkencollectie op maat officieel gelanceerd.

 

Steun voor Nepal

En met groot succes. Hoewel er met aandacht en zorg slechts vier pakken per maand gemaakt worden - op een duurzame manier - zijn de plekjes voor september al uitverkocht en gaat het met de oktoberlijst ook super hard. Met een powervrouw als Katja Schuurman als model kan je natuurlijk ook wel iets verwachten. De helft van de winst van Sasha Lara gaat naar kleinere projecten, zoals voor het bouwen van een veiligere school in Nepal. De scholen die er waren, zijn verwoest door verschillende aardbevingen. Ook steun je hiermee de werkgelegenheid voor vrouwen in Nepal. Wil je ook een dames maatpak van Sasha Lara óf wil je een brandingshoot in pak? Hier vind je alle info.