Je dak milieubewust indelen? 3 tips

Lifestyle door Elsemieke

Duurzaamheid staat al een tijdje bovenaan de prioriteitenlijst en dat betekent dat elk huishouden er ook aan moet geloven. Zou jij graag je dak een duurzame make over willen geven, maar weet je niet precies welke opties er zijn? We geven je graag wat inzicht met deze drie ideeën, zodat je een goede keuze kunt maken die bij jou past. Zo weet je in ieder geval zeker dat het de moeite en de investering waard is en je hierdoor aan het eind van de maand ook nog wat geld overhoudt!

Zonnepanelen

Dit is natuurlijk een inkoppertje, maar als jij nog geen zonnepanelen hebt laten installeren op je dak, wat ben je dan aan het doen? Zonnepanelen waren in het begin van de verkoop aardig aan de prijs, maar ze worden steeds meer budgetvriendelijk. Hierdoor is het de investering zeker waard, vooral als je een goede plek op het dak ervoor hebt. Je kunt zonnepanelen kopen, maar je kunt ze ook huren als je er nu even het budget niet voor hebt. Zo kun je direct genieten van je eigen energie, wat ook nog eens scheelt op je maandelijkse energierekening.

Dakisolatie

Het laten isoleren van je dak is een optie die niet veel mensen overwegen, terwijl hier ontzettend veel rendement uit te halen valt. Vooral in de winter, wanneer jij je woning flink aan het warm stoken bent, gaat er ontzettend veel warmte verloren middels het dak. Deze investering hoeft niet veel geldt te kosten en je dak hoeft echt niet helemaal opengegooid te worden, dus daar hoef je niet bang voor te zijn. Het laten isoleren van je dak geldt echter niet voor nieuwbouwwoningen of woningen die in de afgelopen twee decennia gebouwd zijn. Je mag hiervan verwachten dat de daken gewoon goed geïsoleerd zijn, maar een kleine check kan nooit kwaad!

Een groener dak

Een groener dak, maar dan letterlijk! Wist je dat je een sedumdak kunt laten aanleggen, waarbij er allemaal kleine vetplantjes over je dak worden verspreid? Zo wordt jouw dak volledig groen, wat bijdraagt aan de biodiversiteit én jouw isolatie in huis. Het dak wordt eenmalig aangelegd en doordat de plantjes ontzettend weersbestendig zijn heb je er bijna geen omkijken naar. Je kunt eens in het jaar onderhoud laten uitvoeren om ervoor te zorgen dat alles er nog netjes bijligt. Verder kost het geen moeite, maar bespaar je wel extra energie door een dikkere dakbedekking. Ideaal!