5 x zo gedraag jij je tijdens een ruzie met je partner

Relaties door Jennifer

Een relatie is net zo imperfect als elk mens. Jij en je lover zijn het vast weleens oneens met elkaar. Dat is alleen maar gezond. De manier hoe jij je gedraagt tijdens een ruzie, kan veel zeggen over jou (en je partner). Maar wat voor ruziemaker ben jij? Lees je in over elkaars ruziegedrag en wie weet worden jullie zo nog closer.

Lees ook: Met ruzie naar bed gaan: is het echt zo funest voor je relatie?

1. Vermijdend

Als je tijdens een ruzie vaak stil wordt of dichtslaat, dan ben je een vermijdende ruziemaker. Het liefst heb je geen ruzie. Je voelt je daar veel te oncomfortabel bij. Misschien herken je het: je krijgt kritiek van je partner en vlucht weg uit de situatie. Dat mag, iedereen heeft weleens ruimte nodig. Probeer alleen niet de hele tijd het conflict te vermijden. Wanneer je je helemaal wegtrekt uit de ruzie, lijkt het alsof het je niets doet. En mogelijk ook alsof je niet voor de relatie wil vechten. Heb je wel ruimte nodig? Vraag dan om tijd en zeg dat je later met een reactie komt. Je lief begrijpt het wel.

2. Verdediger

Misschien ben jij iemand die zich continu bekritiseerd voelt, wanneer je partner een probleem heeft. In dat geval ben je duidelijk een verdediger. Als je lief thuiskomt met een probleem, voel je je meteen een mislukkeling en afgewezen. Why? Grote kans dat het namelijk niet eens over jou gaat. En je lover voelt zich door jou waarschijnlijk niet gezien en gehoord. Probeer het niet altijd over jezelf te laten gaan. Je partner wordt niet boos op jou, maar op het probleem. Hij/zij wil gewoon wat advies of hulp van jou.

3. Aanvaller

Een aanvaller gaat tijdens een ruzie meteen in de aanval. Vaak bestaat zo’n rant van de aanvaller uit een hoop verwijten en “jij”-statements. “Jij hebt dit… jij bent dat…” Dat terwijl de schuld vaak niet alleen bij de ander ligt. Je brengt alleen maar woede over, terwijl je ook veel pijn voelt. Alleen komt dat nu niet echt over. Al zal je lover misschien wel meer begrip voor je krijgen. Hopelijk wil je lief vervolgens wél een normaal gesprek aangaan.

4. Hardnekkig

Het kan ook dat iemand erg hardnekkig is tijdens een ruzie. Misschien vind je het moeilijk om een bepaald onderwerp te negeren en kom je continu terug op het conflict. Dat terwijl je partner even wat ruimte nodig heeft. Stop eens met je appjes en telefoontjes en laat hem/haar dan ook echt met rust. Je lover vraagt niet voor niets om ruimte. Misschien is het juist een goed teken. Liever een korte break dan voor altijd uit elkaar, toch? Probeer zelf gewoon even afleiding te zoeken door bijvoorbeeld een serie te kijken.

5. Altijd mee eens

Tot slot hebben we de ruziemaker, die eigenlijk niet echt ruzie maakt. Sommige mensen nemen liever direct de schuld op zich of zijn het altijd ergens mee eens. Ze willen snel klaar zijn met de ruzie. Alleen is een ruzie soms niet binnen no time opgelost. Het geeft je partner ook meer power, waardoor hij/zij vaker boos wordt. Je lief denkt namelijk dat je het toch altijd met hem/haar eens bent. Dat terwijl je waarschijnlijk het conflict niet goed begrijpt. Het maakt jullie relatie niet bepaald gezond.

Lees ook: Doe dit dagelijks met je partner voor een fijnere relatie