De 5:1 ratio is volgens relatie-expert het geheim voor een gezonde relatie

Relaties door Jennifer

Aan mensen met een lange relatie wordt vaak gevraagd: wat is jullie geheim? En natuurlijk komen daar vervolgens verschillende antwoorden op, want tja, één geheim is er niet. Toch? Nou, misschien bestaat er wel een geheim ingrediënt voor een gezonde (en hopelijk lange) relatie.

Lees ook: Waarom het niet raar is als koppels af en toe apart slapen

5:1 ratio

Een relatie is heus niet altijd makkelijk. Elke relatie heeft wel z’n ups en downs. Het zorgt er juist voor dat de relatie gezond blijft. Al kan het ook ongezond worden. Het is namelijk niet de bedoeling dat je de hele tijd worstelt in een relatie. Kennelijk bestaat de 5:1 ratio, die aangeeft hoeveel struggles je mag hebben met elkaar. En dat is dus maar een vijfde deel in de relatie. Ga je hier overheen? Dan zou je relatie niet helemaal healthy meer zijn.

Meer positieve interacties in relatie

Het onderzoek naar de zogenoemde “magische 5:1 ratio” werd al gedaan in de jaren 70 en 80. Een aantal koppels uit langdurige relaties werden een aantal jaar gevolgd door twee psychologen. Achteraf bleek dat een vijfde deel van deze periode bestond uit negatieve gesprekken en gevoelens, zoals stress en kritiek. Het overige deel van de periode bestond uit positieve interacties, zoals lachmomenten met elkaar en fysieke aanrakingen. Wanneer de ratio van koppels onder de magische grens van 5:1 komt (bijvoorbeeld een 1:1 ratio), is de kans op een breuk groter.

‘Bankrekening’ vol liefde

Moet je nu dan wekelijks continu tellen hoeveel positieve interacties jij en je partner hebben gehad? Nee, natuurlijk niet. Wel kan de 5:1 ratio een hulpmiddel zijn voor een wekelijkse reflectie. Hoeveel positieve en negatieve interacties hadden jij en je lover deze week? Zie de 5:1 ratio vervolgens als een ‘bankrekening’ vol liefde, waarbij alle positieve interacties de ‘bankrekening’ vullen. Hoe meer positiviteit jullie steken in de relatie, hoe minder snel er scheurtjes ontstaan.

Lees ook: Bevriend blijven met je ex? Zo doe je dat op een gezonde manier