Relatie tips: Zo maak je een ingezakte relatie weer leuk

Liefde door Laura

Is elke avond Netflix-avond en wordt er alleen maar geslapen in de slaapkamer? Een welbekend teken dat je relatie in een klein dipje zit. Geen reden voor acute relatietherapie. Elk stel kent ups and downs. Relatie tips nodig om je ingedutte relatie weer wakker te schudden? Met de nodige (zelf)reflectie en wat motivatie geef je je love life een oppepper. Wij vertellen een paar gouden relatie tips.

Lees ook: Lat relatie tips: zo werkt het wél (en zo niet) volgens een expert

Kijk eerst naar jezelf

Wanneer we kijken naar wat 'mis' is - of wat beter kan - in onze relatie, verwijten we onze wederhelft al gauw van allerlei tekortkomingen. Kijk eerst naar wat jij beter kunt doen in de relatie. Reageer je je eigen frustraties af op je partner? Sta je nog wel positief in de relatie? Ben je te streng voor de ander? Doe je zelf wat je verlangt van de ander? Bén je er wel echt voor hem of haar? Maak een (mentaal) lijstje met verbeterpunten voor jezelf en zet je elke dag in om het beste uit jullie relatie te halen. Het gedrag van een ander kan je niet veranderen, dat van jezelf wel.

Ga op date!

Een van de grootste valkuilen van een (lange) relatie is routine. Routine geeft het leven en ook relaties structuur, maar voor veel mensen betekent het tegelijk dat het saai kan worden. Bijna alle stellen krijgen hiermee te maken. Wanneer we niet meer indruk proberen te maken op onze partner, worden we gemakzuchtig. We worden lusteloos en elke dag wordt nagenoeg hetzelfde... Opstaan, werken, avondeten, netflixen, slapen en de volgende dag hetzelfde riedeltje. Spanning sterft af door nooit iets nieuws aan je dag of week toe te voegen. Het hoeft niet gelijk een extreme verandering te zijn zoals een wereldreis van drie maanden. Regelmatig op leuke dates gaan is een mooi begin. Dof je voor elkaar op en heb de volledige aandacht voor elkaar. Laat smartphones dus thuis! Pas op: maak ook hiervan geen routineklus. Kies regelmatig een andere dag, ander restaurant of een andere date-idee. Nog beter: verras elkaar!

Een goed gesprek

In het begin van jullie relatie stonden jullie neuzen dezelfde kant op, maar naarmate de verliefdheid afneemt en de relatie serieuzer wordt, groeien de meningsverschillen. In principe is er niks mis mee. Het altijd met elkaar eens zijn is ook maar saai, toch? Wanneer dit tot belemmeringen voor de toekomst in je relatie zorgt, kan het wel een probleem vormen. Deze onenigheid kan een wig drijven en weer voor andere relatieproblemen zorgen. Merk je dat dit speelt in je relatie? Eén van de beste relatie tips is om goed te blijven communiceren. In dit geval is een goed gesprek dus niet overbodig. Speel open kaart met elkaar. Zeg waar je mee zit, wat je verwacht van elkaar en van jouw en jullie gezamenlijke toekomst. En onthoud een van de andere beste relatie tips: compenseren hoort erbij.

Flirt weer met elkaar

Waarom? Waarom niet! Flirten kun je altijd blijven doen. Complimentjes geven, een speelse tik op de billen, een knipoog tijdens het avondeten. Het zijn korte momentjes, maar het kan veel verschil uitmaken. Je laat hiermee weten dat je de ander niet voor lief neemt en de ander nog aantrekkelijk vindt. Een lief, oprecht compliment in de ochtend en zijn/haar dag kan niet meer stuk. Dus: flirten kan ook gewoon binnen een relatie.

Evalueer je seksleven

Onder relatie tips horen ook tips over je seksleven. Als je een lange relatie hebt, zul je minder vaak de kleren van elkaars lijf schuren. Dat hoort erbij en is niet erg. Een avond ultiem bankhangen met elkaar kan net zo fijn zijn als een flinke stoeipartij als je een lange relatie hebt. Máár... als een relatie ingezakt is, gebeurt er vaak ook weinig (spannends) meer tussen de lakens. Zijn jullie allebei nog tevreden over jullie intieme momenten? Probeer hier een open gesprek over te hebben. Mag het meer, minder, langer, korter? Kan jij of hij/zij meer initiatief tonen? Samen nieuwe dingen proberen op het gebied van seksualiteit blaast je seksleven nieuw - tja - leven in. Maak samen een lijstje met alles wat jullie nog eens willen proberen in de slaapkamer (of daarbuiten) en bespreek ook wat je nu al lekker vindt! Kies een keer in de zoveel tijd iets uit het lijstje. Vind je het lastig om hierin het voortouw te nemen? Relatie tips hierover lees je hier: 10 manieren om seks te initiëren.

Lees ook: Relatie tips: 60 date tips voor elk seizoen