Deze dingen kunnen panseksuelen echt niet meer aanhoren

Liefde door Maya Luz

Het is Pride Maand! Een tijd om iedere geaardheid binnen de LHBTI+ gemeenschap te vieren. Maar niet iedere letter binnen de afkorting wordt evenveel gewaardeerd of begrepen. Neem nu panseksualiteit. Dit zijn de opmerkingen die mensen die zich identiciferen als panseksueel écht niet meer aan kunnen horen.

Lees ook: Opmerkingen die biseksuele chicks niet meer kunnen horen

"Voel jij je dan aangetrokken tot pannen?"

Of het nou als grapje is bedoeld, of als oprechte vraag, deze opmerking kunnen panseksuelen echt niet meer aanhoren. Omdat het woord 'pan' in de naam zit, betekent dit natuurlijk niet dat panseksuelen opgewonden raken van keukengerei. De naam komt van het Griekse woord 'pan' wat vertaald kan worden naar alles of volledig in het Nederlands. Dit betekent dus dat panseksuelen zich aangetrokken kunnen voelen tot alle genders, geen pannen.

"Is dat niet hetzelfde als bi zijn?"

Er bestaat zowel binnen als buiten de LHBTI+ gemeenschap veel discussie over de overeenkomsten tussen biseksualiteit en panseksualiteit. Deze twee identiteiten hebben inderdaad veel overlap maar zijn absoluut niet hetzelfde. Iemand die zich identificeert als pan is als het ware genderblind. Deze persoon valt op alle genders en maakt hier geen onderscheid tussen. Iemand die bi is, valt op twee of meer genders. Dit kan betekenen dat een bi persoon ook op alle genders kan vallen, maar bi mensen hebben vaak toch wel een voorkeur. Dit is bij panseksuelen niet het geval en dus zit er daadwerkelijk een verschil tussen de twee. Allebei de geaardheden zijn valide, maar wel anders.

"Jullie duiken zeker met iedereen het bed in?"

Het feit dat je op meerdere genders valt, betekent niet per se dat je daadwerkelijk iedereen aantrekkelijk vindt. Laat staan dat je met iedereen het bed wil delen. Dat iemand die panseksueel is, op meerdere genders valt betekent natuurlijk niet dat die persoon geen type heeft. Panseksuelen worden verliefd op een persoon net als ieder ander mens, alleen kunnen ze deze gevoelens ontwikkelen voor meerdere genders, dat is het enige verschil. Panseksuelen zijn dan ook niet automatisch polygaam. Al hoewel sommigen dit wel zijn, zijn veel panseksuelen monogaam en hebben ze relaties met één persoon tegelijk.

"Jullie hebben vast veel trio's of orgies"

Dit sluit aan op het vorige punt: het feit dat je op meerdere genders valt betekent niet dat je ook seks wil hebben met meerdere mensen tegelijk. Iedere queer persoon die hier wel voor gaat en ervan geniet, is natuurlijk ook hartstikke valide hierin. Maar door constant te denken dat panseksuelen graag het bed delen met meerdere partners, wordt de geaardheid onnodig geseksualiseerd. Geaardheid draait om meer dan alleen seks. Het draait om liefde, en wat er zich afspeelt in de slaapkamer van anderen is privé, en dat staat los van diens geaardheid.

Lees ook: Alles over de nieuwste datingtrend hesidating (en hoe je het herkent)