Last van vliegangst? Zo blijf je kalm tijdens jouw volgende vlucht

Reizen door Maya Luz

Het is alweer juli en dus staat de zomervakantie voor de deur. Eindelijk gaan we weer heerlijk aan het strand liggen en cultuur snuiven. Maar waar sommige mensen stressen over de rijen op Schiphol, raken anderen in paniek bij het idee van uren doorbrengen in de lucht. Vliegangst is voor veel mensen een grote stressfactor in de vakantieperiode. Zo zorg je ervoor dat je zonder paniek landt op jouw vakantiebestemming.

Lees ook: Met deze 8 dingen overleef je een lange treinreis

Drink geen koffie voordat je gaat boarden

Een heerlijke kop koffie halen op het vliegveld kan ontzettend lekker zijn, zeker als je vroeg in de ochtend vliegt. Toch is het verstandig om iets anders te bestellen als jij last hebt van vliegangst. Door de caffeïne kan je stress-niveau omhoog gaan en krijg je alleen maar meer last van je vliegangst. Kies daarom voor een drankje zonder caffeïne. Let op: ook in thee zit vaak caffeïne!

Leid jezelf af

De beste manier om niet aan je vliegangst te denken tijdens het vliegen, is door jezelf bezig te houden met andere dingen. Neem daarom iets mee waarmee je jezelf af kunt leiden. Denk aan een spelletje, een boek, muziek of een film of serie om te kijken. Als je samen met iemand reist, is het ook zeker verstandig om deze persoon op de hoogte te stellen van je angst. Praat vooral veel met ze en geef het bij ze aan wanneer je angst verergert. Vind jij het stijgen en dalen vooral eng? Doe dan tijdens deze momenten lekker je oortjes in. En mocht het je lukken om in slaap te vallen, maak hier dan vooral veel gebruik van. Hoe langer je ligt te dutten, hoe minder tijd je hebt om bang te zijn.

Kies een goede stoel

Mocht je de mogelijkheid hebben om te kiezen waar je gaat zitten, maak hier dan lekker gebruik van. Als je voor in het vliegtuig zit zal je minder meekrijgen van de bewegingen die het vliegtuig maakt en heb je ook minder last van het geluid dat hierbij vrijkomt. Daarnaast is het handig om na te denken over in welke stoel je wil zitten. Als uit het raam kunnen kijken jou een prettig gevoel geeft, is het verstandig om naast het raam te gaan zitten. Wil je liever niets zien van hoe hoog je wel niet vliegt, ga dan aan het gangpad zitten. En kies voor de middelste stoel als jij het fijn vindt om je aan twee armleuningen vast te kunnen pakken.

Laat de stewardessen weten dat je vliegangst hebt

Tot slot kun je de medewerkers in het vliegtuig laten weten dat je bang bent om de lucht in te gaan. Deze mensen werken regelmatig met mensen die jouw angst delen en weten dus goed hoe ze hiermee om moeten gaan. Stel daarom een stewardess op de hoogte tijdens het boarden. Dan weet zij dat ze misschien wat meer op je moet letten. Daarnaast kunnen ze je nog meer tips geven over hoe je het beste om kunt gaan met je angst. Zij zijn de experts, je bent in goede handen.

Lees ook: Zin in een citytrip? Dit zijn de 10 leukste bestemmingen in Europa