Deze dingen herken je als jouw ouders gescheiden zijn

Kinderen door Maya Luz

Scheidingen zijn nooit leuk. Voor de ouders niet, en zeker voor de kinderen kan dit een blijvend effect hebben. Ook in je volwassen leven zal je effecten van de scheiding blijven merken. Sommige zijn opvallender dan andere, maar deze dingen herken je zeker als jouw ouders niet meer bij elkaar zijn.

Lees ook: 15 situaties die elke tweelingmoeder herkent

Kerst, verjaardagen, drama

Als je ouders gescheiden zijn is het altijd een gedoe om te bepalen waar je de feestdagen doorbrengt. Je moeder wil je natuurlijk graag zien met kerst, maar je vader ook. En hoe doe je het met je verjaardag vieren? Zeker als jouw ouders elkaar liever niet zien, kan dit erg onhandig zijn. Met kerst komt het er vaak dan ook op neer dat je heen en weer moet rijden om allebei je ouders te kunnen zien. En laat staan als je ook nog eens naar de ouders van je partner moet, die ook gescheiden zijn...

Bezoekjes inplannen

Na het verlaten van het ouderlijk huis is het natuurlijk wel fijn om je ouders om de zoveel tijd een bezoekje te brengen. Maar als je jouw ouders apart van elkaar moet opzoeken, kost dit uiteraard wat meer tijd en planning. En dan moet je ook nog rekening houden met hun agenda, en die van je eventuele broers en zussen. Zo nu en dan hebben we ook nog het: 'Maar wanneer kom je nou eens naar mij?' Hier duidelijke afspraken over maken en vooruit plannen is in zo'n situatie dus een must.

Jouw kijk op het huwelijk is aangetast

In je kindertijd wordt jouw wereldbeeld grotendeels bepaald door jouw ouders. Dus wanneer zij hun huwelijk beëindigen kan dit veel invloed hebben op hoe jij in je volwassen leven kijkt naar het huwelijk en liefde. Relaties zijn voor jou iets lastiger, bijvoorbeeld omdat jij vroeger altijd tussen ruziënde ouders zat. Je bent misschien bang dat jouw relaties ook zullen eindigen in een scheiding, en dat is hartstikke logisch. Zie het als een manier om te leren van de ervaringen van jouw ouders, zodat je het zelf anders aan kan pakken.

Familie uitbreiding 

Als je ouders gescheiden zijn zullen ze waarschijnlijk ook ooit weer zijn gaan daten. Het resultaat hiervan kan zijn dat jij nu een stiefvader, stiefmoeder en misschien zelfs stiefbroers en zussen erbij hebt gekregen. Zeker op een jonge leeftijd kan het lastig zijn om hieraan te wennen. En het boze stiefmoeder stereotype uit sprookjes hielp waarschijnlijk ook niet. Maar naarmate je ouder wordt leer je deze mensen steeds meer een plekje te geven in jouw leven en leer je ze misschien zelfs te zien als een echt onderdeel van jouw familie.

Klaaguurtjes

Scheidingen zijn frustrerend en verdrietig. Ook de nasleep van zo'n scheiding kan veel emoties met zich meebrengen. Het zal dus vast weleens gebeuren dat jouw ouders tegen jou klagen over het gedrag van de ander. Dit is voor jou ontzettend ongemakkelijk. Je hoort van de ene ouder hele negatieve verhalen over de ander waardoor het bijna voelt alsof je een kant moet kiezen. Dit is natuurlijk helemaal niet het geval. Ze zijn tenslotte allebei jouw ouders en dus hou je van allebei evenveel. Wanneer je dus in zo'n klaagmoment terecht komt, kun je ze beter onderbreken en zeggen dat jij hier liever niet naar luistert. Laat ze maar lekker tegen een ander klagen.

Lees ook: Courtney (37) kreeg 12 kinderen in 12 jaar