3 tips om een parental burnout te voorkomen (+WIN iRobot Roomba j7+)

Lifestyle door Elsemieke

De zomer is weer in aantocht en de nodige (school)vakanties staan voor de deur. Je zou denken dat ouders een zonnige periode tegemoet gaan waarin ze extra tijd met hun kinderen kunnen doorbrengen. Toch zijn er een hoop ouders die hier net wat anders tegenaan kijken. In veel Westerse landen ligt er namelijk een parental burnout op de loer.

Zo voorkom je een parental burn-out

Dit verschijnsel treedt op wanneer een ouder aan overmatige stress wordt blootgesteld. In Nederland krijgt een aanzienlijk deel van de ouders hiermee te maken. De reden van het hoge percentage parental burnouts in Westerse landen kan verklaard worden door het feit dat het ouderschap de laatste decennia ingrijpend is veranderd. Ouders zijn meer betrokken bij het opvoeden en opgroeien van hun kind(eren) en zijn prestatiegerichter ingesteld. In tegenstelling tot een werkgerelateerde burn-out kun je als ouder niet even verlof nemen. Toch kan je met onderstaande tips een parental burnout voorkomen:

Zoek de buitenlucht op

Allereerst is het goed om meer tijd vrij te maken voor leuke activiteiten die je helpen om te ontspannen en je uit je dagelijkse routine te halen. Zo is het goed om de natuur in te gaan of in ieder geval genoeg buiten te komen. Uit onderzoek blijkt dat het buiten zijn, en dan met name het door de natuur wandelen, de stresshormonen verlaagt en de gelukshormonen een boost geeft. Kies je voor een wandeling alleen of ga je voor de boswandeling met het hele gezin? De kids een uurtje laten rennen en spelen in het bos zal hun goed doen wat ook weer extra rust bij jouw thuis betekent!

Maak nieuwe sociale contacten

Verder is het aan te raden om meer sociale contacten met andere ouders aan te knopen, aldus Isabelle Roskam, professor aan de Universiteit van Leuven. Door de opvoedtaken raken families geïsoleerd en zien ze hun sociale relaties afbrokkelen. Klinkt dit herkenbaar? In dat geval hebben we aantal goede tips om deze sociale relaties buiten je eigen familie weer aan te halen. Ga bijvoorbeeld eens naar het café en maak onder het genot van een drankje aanspraak met nieuwe mensen. Doe je liever wat meer actiefs? Meld je aan voor een schildercursus of sluit je aan bij een hardloopgroep. Zo kan je op een gezellige, informele manier even alle stress van je laten afglijden. Mocht je wat meer behoefte hebben aan gelijkgestemden, ga dan eens wat leuks doen met andere ouders op het kinderdagverblijf of sportclub. Had je niet laatst een Whatsappje gekregen van Robin van zwangerschapsyoga?

 

Opgeruimd huis, opgeruimd hoofd

Als laatste is het opruimen en schoonhouden van je huis met kleine kinderen al een fulltimebaan op zich. Gelukkig kan een schoonmaakhulpje in huis de nodige schoonmaakstress wegnemen. Neem bijvoorbeeld de iRobot Roomba j7+ robotstofzuiger. Deze nieuwe huisgenoot zal je niet tot last zijn en gaat maar al te graag aan de slag om jouw huis schoon te maken. Over allergieën bij kinderen hoef je je ook geen zorgen meer te maken, want de AllergenLock™-stofzuigerzak van de Roomba houdt nagenoeg alle schimmels en pollen tegen. Daarnaast is het in staat om het slingerende speelgoed en kleding van je kinderen te ontwijken en door middel van de Child & Pet Lock™ in de iRobot Home App kunnen jouw kinderen niet onbedoeld met de robotstofzuiger ‘spelen’. Ondertussen kan jij lekker de stresslevels laten zakken tijdens een wandeling in de natuur of met een kopje koffie bij een oude vriendin!

WINNEN

Ben jij benieuwd hoe een Roomba j7+ jou kan helpen in de zoektocht naar meer rust in jouw drukke leven als ouder? Zie je het wel zitten om tijd te besparen door de robotstofzuiger haar werk te laten doen? Dat komt heel goed uit, want wij mogen een Roomba j7+ t.w.v. 999 euro weggeven! Kun jij je weer richten op de dingen die écht belangrijk zijn. Laat hieronder snel je contactgegevens achter om kans te maken op dit handige huishoudelijke hulpje. Op 1 juni maken we de gelukkige winnares bekend. Succes!