Rommelmarkten afstruinen: zo scoor je de beste koopjes

Vrije tijd door Sanne Michelle

Het is bijna Koningsdag en dat betekent rommelmarkten door het hele land! Grote kans dat jij een dagje koopjes scoren op de planning hebt staan. Of je nou een doel hebt om iets te kopen of niet, op een rommelmarkt kom je meestal niet met lege handen thuis. Maar waar vind je de leukste spulletjes en hoeveel kun je bieden? Met deze tips scoor je de beste koopjes!

1. Kom op tijd

Mocht je op zoek zijn naar een specifiek item zoals een verzamelobject of iets wat zeldzaam is, zorg dan dat je vroeg komt! Super zonde als dit item voor je neus verkocht wordt aan iemand anders. Mocht je als doel hebben om simpele, alledaagse voorwerpen te scoren dan kun je het best zo laat mogelijk gaan. Vaak zijn hier veel exemplaren van en aan het einde van de dag verlagen verkopers hun prijzen zodat ze zoveel mogelijk kwijt zijn. Sold!

2. Ga voor comfort

Als je van plan bent om een hele middag rond te lopen op de markt of als je op zoek bent naar de echte pareltjes, is het handig om je comfortabel te kleden. Vooral comfortabele schoenen zijn belangrijk! Dus ruil die leuke hakjes in voor toffe sneakers.

3. Genoeg tassen meenemen

Je weet nooit hoeveel je gaat kopen op een rommelmarkt. Daarom is het van belang om genoeg tassen mee te nemen. Heb je geen zin in sjouwen? Neem dan een trolley mee. Kun je lekker rollen! Of je neemt je vriend(in) mee, dan kun je het gewicht verdelen.

4. Afdingen en onderhandelen

Afdingen mag, maar zorg ervoor dat je dit met respect doet. Het gaat er vaak om hoe je vraagt om een prijsverlaging. Roep bijvoorbeeld niet zomaar een cijfer maar zeg ‘ik zou dit graag meenemen voor 5 euro’. Zorg ook dat je realistisch blijft en wanneer iets al voor een redelijke prijs verkocht wordt, dat je dan niet nog minder gaat bieden.

5. Check de kwaliteit

Voordat je iets koopt is het altijd handig om de kwaliteit van het item te checken. Hoe zonde is het als je iets meeneemt naar huis en je komt erachter dat iets incompleet of kapot is. Je kunt ook altijd vragen stellen over het product: werkt het nog? Uit welk jaar komt het? Ontbreken er onderdelen?

6. Twijfel niet

Twijfelen is niet heel handig als je naar een rommelmarkt gaat. Maak de keus voordat het item wat jij op het oog hebt ineens voor je ogen verkocht wordt aan iemand anders. Veel verkopers doen ook niet aan ‘achteruit houden’, omdat sommige kopers een betere prijs bieden. Zorg dus dat je weet wat je wilt!

7. Verberg je enthousiasme

Heb je een echte parel gevonden en ben je superenthousiast? Laat dit dan niet direct merken. Sommige verkopers zullen de prijs hiervan verhogen als ze weten dat jij toch wel koopt.

8. Op zoek? Geef niet op

Als je op zoek bent naar een verzamelitem of naar een antieke vaas, heb dan geduld. Het is logisch dat na meerdere rondjes over de markt de moed je in de schoenen gezakt is, maar wie weet heeft de volgende verkoper precies liggen waar jij naar op zoek bent. Don’t give up!