Zo maak je jouw balkon lenteproof

Wonen door Paula

Van de voorjaarsschoonmaak tot allemaal nieuwe planten in huis halen. Nu de lente weer helemaal is begonnen, heb je ongetwijfeld zin om alles schoon en fris te maken. Vergeet daarbij ook je balkon niet. Zin in een kleine make-over? Dit is hoe je jouw balkon lenteproof maakt.

Balkon tips #1 - Maak vooraf een moodboard

Om helemaal goed voorbereid van start te gaan, maak je als eerste een moodboard. Knip en plak plaatjes uit woonbladen of slinger Pinterest aan. Kijk goed naar hoe jouw droombalkon er uitziet. Wil je meer een landelijke sfeer, ga je voor minimalistisch of een echte Parijs-vibe? Op basis van de sfeer kun je kijken voor wat voor soort planten en kleuren je wilt gaan. Voor een natuurlijk balkon ga je voor terracotta en groentinten, bij een landelijke sfeer voor meer wit en grijs of bruin.

Balkon tips #2 - Kijk wat je nog hebt

Voordat je je winkelwagentje vollaad in de tuinwinkel is het slim om eerst te kijken wat je nog hebt. Gaat je tuinkleed nog een rondje als je 'm even schoonmaakt of is het echt klaar? Welke plantenpotten heb je nog? Maak oude bakken en potten schoon en geef ze een nieuw kleurtje om ze langer mee te laten gaan. Hou het lekker duurzaam en gooi het liefst zo min mogelijk weg.

Balkon tips #3 - Kijk welke planten het op jouw balkon het beste doen

Kies altijd voor planten die bij jouw balkon passen. Als je een mega zonnig balkon hebt kun je het beste voor lavendel gaan en doen planten als een olijfboompje en de Afrikaanse lelie het onwijs goed. Meer schaduw? Kies dan bijvoorbeeld voor de lekker kleurrijke fuchsia of het vlijtig liesje.

Balkon tips #4 - Leg een mooi buitenkleed neer

De manier om je balkon een stuk gezelliger te maken is door een buitenkleed neer te leggen. Kijk of je voor een rond of rechthoekig kleed wilt gaan of combineer een paar kleden met elkaar voor extra gezelligheid. Je kunt je balkon ook wat rustiger houden door voor een neutraal kleed te gaan dat overal bij past. Door een kleed wordt het in ieder geval sowieso veel meer een geheel! En ook handig om te weten: de meeste buitenkleden zijn waterproof waardoor ze een onverwachte regenbui prima overleven.

balkon make-over

Buiten vloerkleed Sage bij Bol.com

Balkon tips #5 - Ga voor verticaal tuinieren

Echt een mini-balkon? Dan kun je ook kiezen om een muur met planten te maken. Maak bijvoorbeeld je eigen verticale moestuintje. Supergoed voor de bijen en de andere insecten én voor jezelf. Als je nu zaadjes plant, heb je binnenkort misschien wel je eigen basilicum om over je pasta te doen. 

verticaal tuinieren, balkon tips

GARDENA NatureUp! Plantenbak - Basis Set Verticaal bij Bol.com 

Beeld: iStock