Ophef ontstaan over verkrachtingsscène GTST: "Waarschuwing was gepast geweest"

Media door Elsemieke

Seksueel overschrijdend gedrag is sinds de misstanden in The Voice een belangrijker onderwerp dan ooit. In de soap Goede Tijden Slechte Tijden werd in een recente aflevering een personage seksueel misbruikt en daar is op Twitter veel ophef over ontstaan. Kijkers vragen zich af of RTL hen niet eerst even had kunnen waarschuwen voor ze de heftige beelden te zien kregen.

Lees ook: Taylor Swift is woest op Gorillaz-zanger: "Ik was zo'n grote fan van je, totdat ik dit zag"

Ophef ontstaan over verkrachtingsscène in GTST vanwege ontbreken waarschuwing

Op Twitter is er ophef ontstaan over een scène in de soap Goede Tijden Slechte Tijden. De aflevering verschijnt maandag op de televisie, maar is op Videoland al te zien. In de aflevering wordt een personage verkracht. En dat is nu ontzettend actueel vanwege alles wat er met seksueel overschrijdend gedrag gebeurt in The Voice of Holland. Saskia, gespeeld door Tamara Brinkman, wordt in de betreffende aflevering verkracht door Roman, gespeeld door Kiefer Zwart. In de aflevering is te zien hoe een onschuldige omhelzing tussen hem en Saskia uitloopt op misbruik, waar de kijker heftige beelden van te zien krijgt. Daarna volgen een aantal fragmenten waarin een huilende Saskia onder de douche zit.

Twitter in shock

Veel kijkers zagen de heftige scène niet aankomen. Pas helemaal aan het einde van de aflevering verscheen het beeld van de verkrachting. Na de scène komt volgt wel een verwijzing naar Centrum Seksueel Geweld in beeld, inclusief telefoonnummer. Dat is te weinig volgens de twitterende kijkers. Ze uitten hun onvrede over deze aanpak van RTL. Een waarschuwing vooraf was volgens hen wel gepast geweest. 

 

Update: RTL luistert naar kritiek

Na de kritiek kwam RTL algauw met een reactie. Er zal een trigger warning in de aflevering komen, laat een RTL-woordvoerder aan Televizier weten. RTL denk er niet aan om de scène te verwijderen of in te korten. "Al 32 jaar lang besteedt GTST regelmatig aandacht aan maatschappelijke thema’s en problemen in de verhaallijnen. In dit geval seksueel geweld en verkrachting. Hoewel we ons realiseren dat deze beelden als aangrijpend kunnen worden ervaren, vinden we het toch belangrijk om dit soort verhalen te blijven vertellen. Gezien de maatschappelijke relevantie ervan. De recente gebeurtenissen (the Voice-aantijgingen, red.) onderschrijven juist hoe belangrijk het is om dit thema bespreekbaar te maken."

Foto: RTL

Lees ook: VIDEO: dit zijn de eerste beelden van De Bachelor met Fabrizio Tzinaridis